artikel / 22 jun 2017

Nytt avseende styrelsearvoden

Responsive image

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) fastställde den 20 juni 2017 Skatterättsnämndens förhandsbesked den 21 december 2016 om att styrelsearvoden normalt ska beskattas som tjänst.

I det nu fastställda förhandsbeskedet konstaterade Skatterättsnämnden att en styrelseledamot med nio uppdrag ska beskattas i inkomstslaget tjänst för styrelsearvodena. Skatteverket har tidigare kommunicerat uppfattningen att om det fortlöpande finns minst tre styrelseuppdrag bör styrelsearbete kunna utgöra inkomst av näringsverksamhet, under förutsättning att arbetet inte är hänförligt till eget eller närståendes ägande i bolaget .

HFD konstaterade för sin del att de aktuella styrelseuppdragen inte är sådana tillfälliga och särskilt avgränsade uppdrag som krävs för att styrelsearvodena ska kunna allokeras till bolag.  HFD:s avgörande innebär att utrymmet för att tillhandahålla tjänster avseende styrelseuppdrag via bolag är stark begränsat. Avgörandet åskådliggör också att utrymmet för att fakturera styrelsearvode är mycket mer begränsat än den tillämpning som förevarit sedan Skatteverket kommunicerade sin inställning (se ovan). Skatteverket har ännu inte kommenterat HFD:s avgörande.

Mot bakgrund av HFD:s avgörande bör både utbetalare och mottagare av styrelsearvoden se över sin nuvarande hantering om arvodena faktureras från styrelseledamotens eget bolag.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.