artikel / 22 maj 2015

Arbetsmiljöfrågor i fokus – psykosocial ohälsa

Responsive image

Det händer mycket på arbetsmiljöområdet just nu, och det här nyhetsbrevet fokuserar helt på arbetsmiljöfrågor. Från regeringens sida satsar man på att förbättra arbetsmiljön, och utöver att hålla särskilda kunskapsseminarier arbetar man också med att ta fram en ny arbetsmiljöstrategi.

Under senare år har arbetsmiljöfrågor hamnat lite i skymundan men nu verkar det alltså bli ändring på det. Arbetsmiljöverket får mer resurser och kommer därför att ha bättre möjligheter att bedriva sitt tillsynsarbete och anställa fler inspektörer, och för många företag innebär det att de framöver kan förvänta sig fler inspektioner och kontroller av arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen.

För många arbetsgivare är det främst en typ av arbetsmiljöfråga som påverkar dem i deras dagliga arbete: psykosocial ohälsa bland anställda. Under senare tid har vi sett en ganska stor ökning av frågor kring sjuka anställda (ofta utbrändhet och utmattningsdepression) och hur arbetsgivaren bäst ska hantera en sådan situation. Psykosocial ohälsa i samhället tycks öka, och idag är psykiska diagnoser de vanligaste orsakerna till pågående sjukskrivningar för både män och kvinnor. Samtidigt verkar ingen riktigt veta varför sjukskrivningarna p.g.a. psykisk ohälsa ökar, och vi upplever att många arbetsgivare känner sig osäkra på hur de ska hantera sådana frågor.

Sjuka anställda innebär en stor kostnad för företag och det finns all anledning att motverka ohälsa men också att se till att ha rätt man eller kvinna på rätt plats. Företag har självklart ett ansvar för arbetsmiljön på arbetsplatsen, men ofta blir den bördan stor då psykisk ohälsa i många fall inte är kopplad till arbetet. Alla har också olika förutsättningar och hanterar t.ex. stress på olika sätt, och vissa personer passar helt enkelt inte för alla arbeten. Här gäller det att lägga resurser på en bra rekryteringsprocess så att rätt person anställs, men också att följa upp de anställda under anställningstiden för att undvika att ohälsa uppstår. Vi rekommenderar att man som arbetsgivare vågar ha öppna samtal med sin personal och att stämma av att rollen verkligen är rätt. Om en anställd är öppen för nya utmaningar och arbetsgivaren kan hjälpa till att nå en lösning är det bra för alla inblandade parter. Glöm samtidigt inte bort att även anställda har ett eget ansvar för att bidra till en god arbetsmiljö.

Under hösten 2015 förväntas det komma en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket på temat  ”Organisatorisk och social arbetsmiljö” och om förslaget blir verklighet innebär det nya tvingande regler för arbetsgivare. Förslaget innebär bl.a. att arbetsgivare ska se till att arbetsuppgifter inte ger upphov till ”ohälsosam arbetsbelastning”, vilket enligt de allmänna råden ska kunna hanteras genom att arbetsmängden minskas eller att bemanningen ökas. Det finns all anledning att sätta sig in i förslaget och ha beredskap om förslaget går igenom, då många företag i så fall kan behöva se över situationen på sin arbetsplats för att inte bryta mot dessa regler.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Arbetsrätt och pensioner

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.