artikel / 06 mar 2015

Lösöreköpkommitténs betänkande ”Lösöreköp och registerpant”

Responsive image

Häromdagen presenterade Lösöreköpkommittén sitt betänkande ”Lösöreköp och registerpant” (Ds 2015:18). Förslaget innebär i huvudsak två nyheter. Den ena är avskaffandet av kravet på tradition för att köpare av lösöre ska bli skyddad mot säljarens borgenärer. Detta gäller endast vid omsättningsköp, inte säkerhetsöverlåtelser eller gåvor. Den andra nyheten är att lagen om lösöreköp avskaffas och ersätts med ett system med registerpant i lösöre.

Lösöreköplagen har kommit att användas främst vid kreditgivning i syfte att skapa säkerhet i lösöre hos kredittagaren (säkerhetsöverlåtelse) och inte vid rena omsättningsköp. Lösöreköpkommittén föreslår att det införs en lag om panträtt i lösöre genom registrering för att kredittagare ska kunna använda lösöre som säkerhetsunderlag men fortsätta kunna använda egendomen i verksamheten.

Förslaget är inte någon total översyn av den svenska sakrätten. Förslagen berör endast lösöre – inte annan lös egendom, t ex fordringar, aktier och rättigheter. De berör inte heller lös egendom som är föremål för registrering, som skepp och luftfartyg. Vidare är förslaget inte tänkt att påverka krav på fysiskt överlämnande som framgår av andra lagar, t ex krav på överlämnande av företagsinteckningsbrev i samband med pantsättning. Utredningen berör inte heller frågor om säljarens skydd mot köparens borgenärer och således inte frågor om giltighet av äganderättsförbehåll. Slutligen berörs inte heller frågor om godtrosförvärv eller skydd mot dubbelöverlåtelser.

Ett par reflektioner som kan göras är att förslaget om att avskaffa kravet på tradition vid överlåtelse har sin förebild i nuvarande 49 § i konsumentköplagen. I industrin är det inte ovanligt att lösöre säljs till en kund, men att det ska stå kvar hos säljaren under lång tid. Effekterna för industrins avtal kommer säkert att behöva analyseras vidare. Vidare kan möjligheten till registerpant komma att konkurrera med företagshypoteket och därmed kräva anpassning av rutiner vid kredithantering.

I betänkandet finns ett särskilt yttrande av experten Odd Swarting (delägare på Setterwalls) som bl.a. varnar för en ineffektivare exekutionsprocess, ett urholkat företagshypotek, framtida svårigheter att rekonstruera verksamheter samt en allmän förstärkning av de stora finansiärernas ställning på bekostnad av övriga fordringsägare om förslaget skulle genomföras.

Lösöreköpskommittén föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2018 men remissbehandling och beredning i övrigt av lagförslagen återstår.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Bank & finans, Obestånd, rekonstruktion & konkurs

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.