artikel / 16 maj 2017

OPI – Offentligt-Privat Innovationssamarbete

Responsive image

Den 24 april höll Setterwalls ett endagsseminarium i Köpenhamn tillsammans med den danska advokatbyrån Lundgrens. Temat för dagen var OPI – Offentligt-Privat Innovationssamarbete.

OPI är ett samarbete mellan myndigheter och privata företag som syftar till att utveckla nya innovativa lösningar. OPI-samarbetet omfattas inte av upphandlingsplikten och kan ses som ett alternativ till den förkommersiella upphandlingen som tidigare använts i Sverige. Det utmärkande för OPI-samarbetet är att aktörerna är utvecklingspartners som tillsammans har ett gemensamt intresse av att utforska och utveckla nya innovativa lösningar på ett gemensamt definierat problem.

Ett OPI-projekt inleds vanligtvis med att den offentliga aktören genomför en marknadsdialog för att utforska den kompetens och de lösningar som marknaden kan erbjuda. Efter detta påbörjas innovationssamarbetet med en eller flera privata aktörer för att utveckla en vald lösning. Till skillnad från vid offentlig upphandling genom inrättande av innovationspartnerskap sker innovationsprocessen alltså innan upphandlingen påbörjas, vilket möjliggör ett mer flexibelt samarbete. Vid OPI-samarbeten finns inte heller något krav på att de privata aktörerna bedriver separat forsknings- och utvecklingsverksamhet, som vid upphandling av innovationspartnerskap.

Inför innovationsfasen ingås ett OPI-avtal mellan deltagande parter. OPI-avtalet underlättar efterföljande upphandling genom att det bland annat innehåller lösningar för fördelning av rättigheter kopplade till samarbetets resultat. Avtalet reglerar även andra väsentliga förhållanden som säkrar båda parternas rättigheter i samarbetet, vilket bör leda till ökade incitament till innovationssamarbeten och samhällsutveckling.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Offentlig upphandling

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.