artikel / 23 apr 2015

Ett steg närmare lagstiftning om förbud mot utdrag ur belastningsregistret

Responsive image

Snart kommer det sannolikt att införas en ny lag som förbjuder arbetsgivare att från arbetssökanden begära utdrag ur belastningsregistret. På grund av det oklara politiska läget efter valet har det hittills varit osäkert om lagen kommer bli verklighet, men nu verkar regeringen och oppositionen ha kommit överens och vi kan återigen räkna med att lagen sannolikt kommer att klubbas i riksdagen.

Idag finns det särskilda regler som innebär att det föreligger en skyldighet för personer som arbetar med barn som har funktionshinder, personer som arbetar inom skola eller barnomsorg och personer som arbetar på HBV-hem m.m. att begära ut och uppvisa ett utdrag från belastningsregistret innan anställningen tillträds.

Utanför dessa särskilt reglerade verksamheter är det i normalfallet inte möjligt för någon, t.ex. en arbetsgivare, att begära ett registerutdrag om någon annan. Däremot är det möjligt att begära ett registerutdrag om sig själv och det är denna möjlighet som arbetsgivare än så länge kan använda sig av. Arbetsgivaren kan helt enkelt kräva att en arbetssökande begär ett registerutdrag om sig själv och lämnar in det till arbetsgivaren. Om den arbetssökande inte vill lämna ett registerutdrag eller om registerutdraget visar att den anställde har begått brott, står det arbetsgivaren fritt att välja en annan sökande.

Det har tidigare rapporterats att den nuvarande ordningen är på väg att ändras och i juni 2014 presenterade Arbetsmarknadsdepartementet utredningen ”Registerutdrag i arbetslivet”. Med tanke på det politiska läget efter det senaste riksdagsvalet har det inte varit en självklarhet att det nya lagförslaget skulle bli verklighet. Situationen tycks nu ha blivit klarare och tidningen Altinget har nyligen rapporterat att regeringen fortsätter att bygga ett lagförslag på den utredning som alliansen tillsatte. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ska enligt uppgift vara positiv till det lagförslag som presenteras i utredningen, vilket innebär att det sannolikt finns majoritetsstöd för lagförslaget i riksdagen. I utredningen föreslås den nya lagen träda i kraft den 1 juli 2015, men ännu finns ingen färdig proposition, så räkna med att det kan ta längre tid.

Utredningen föreslår att det ska vara förbjudet för arbetsgivare att utan författningsstöd begära att en arbetssökande ska visa upp eller överlämna ett utdrag ut belastningsregistret.  Det föreslås också att en arbetsgivare som bryter mot lagen ska betala allmänt skadestånd. Några summor nämns inte, men utredningen föreslår att skadeståndet ska ligga på ungefär samma nivå som vid brott mot personuppgiftslagen (här ligger praxis runt 3 000 – 12 000 kr beroende på hur allvarlig kränkningen varit).

Från arbetsgivarhåll tycks den rådande uppfattningen generellt vara att arbetsgivarna vill behålla möjligheten att begära registerutdrag av arbetssökande. Även om lagstiftningen blir verklighet kan det ändå ifrågasättas hur effektiv den nya lagen kommer att vara. En nyfiken arbetsgivare kommer fortfarande kunna använda sig av de webtjänster som redan idag tillhandahåller information om vilka personer som förekommer i belastningsregistret. En arbetsgivare kan också fortsättningsvis kontakta domstolarna i den ort där den arbetssökande är bosatt och höra sig för om den arbetssökande förekommit i något brottmål i den domstolen. Dessa brister har också påpekats av Datainspektion när de gått igenom utredningen och det nuvarande lagförslaget.

Vi kommer självklart att bevaka det fortsatta arbetet med lagförslaget och vi återkommer i kommande nyhetsbrev så snart det finns något nytt att rapportera.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Arbetsrätt och pensioner

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.