Artikel | 9 oktober 2025
Förslag om striktare definition av kött – växtbaserade och cellodlade produkter exkluderas

EU-parlamentet har den 8 oktober 2025 beslutat att det ska införas nya regler med en striktare definition av vad som får benämnas kött. Förslaget har tagits fram för att stärka jordbruket i livsmedelskedjan.
Parlamentets beslut innebär att en produkt bara får definieras som kött om den innehåller ätbara delar av djur. Därtill framgår att benämningarna steak, escalope, sausage, burger, hamburger, egg yolk och egg white (sv. biff, schnitzel, korv, burgare, hamburgare, äggula och äggvita) enbart får användas på animaliska livsmedel. Vidare exkluderas särskilt cellodlade produkter, d.v.s. dessa produkter definieras inte som kött. Detta innebär att produkter som är vegetariska eller veganska inte får benämnas exempelvis ”vegobiff”.
Frågan är dock inte slutligt avgjord. Förslaget har kritiserats. Det är nu upp till ministerrådet att förhandla förslaget. Setterwalls följer utvecklingen på området.
Kontakt:
Verksamhetsområde: