Artikel | 05 Mar 2015
Livsmedelsbranschen får efterlängtad vägledning om den nya informationsförordningen
EU:s förordning 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna utgör ett samlat grepp på märkning av och reklam för livsmedel. Förordningen är inte helt lättillgänglig varför nu Livsmedelsverkets vägledning till förordningen och verkets författning LIVSFS 2014:4 om livsmedelsinformation är välkommen.
Mycket känns igen sedan tidigare men några nyheter värda att nämna för de som ännu inte uppmärksammat förordningen är:
- nya krav på viss teckenstorlek i märkningen – de gamla opreciserade kraven tas bort och ersätts med angivna teckenstorlekar och regler för om och hur text får skrivas i versaler;
- allergener ska anges tydligare – allergenerna ska framhävas i märkningen med färg, typsnitt eller liknande,
- obligatorisk näringsdeklaration i märkningen för de allra flesta livsmedel,
- information om oförpackade livsmedel
- information vid distansförsäljning innan köpet avslutas,
- två nya kategoribeteckningar för livsmedelstillsatser, skumbildande medel och komplexbildare har tillkommit.
Informationsförordningen träder som många andra av EU:s förordningar ikraft i olika delar med olika datum. Huvuddelen trädde ikraft 13 december 2014 och nästa datum att hålla reda på är 13 december 2016 då nya regler om näringsdeklaration träder ikraft. Att notera är dock att i de fall annan lagstiftning kräver näringsdeklaration eller då näringsdeklaration anges frivilligt så ska informationsförordningens krav tillämpas redan nu. Livsmedel som har släppts ut på marknaden eller märkts före den 13 december 2014 får säljas tills de är slutsålda även om kraven i informationsförordningen inte är uppfyllda. Samma princip kommer att gälla med avseende på näringsdeklarationer som blir obligatoriska den 13 december 2016.