artikel | 06 sep 2024

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter

Responsive image

Den nya regelstruktur som Arbetsmiljöverket beslutade om i september 2023 träder i kraft den 1 januari 2025. Regelstrukturen består av femton nya föreskrifter, så kallade AFS, som kommer att ersätta samtliga nu gällande 67 föreskrifter.

Enligt Arbetsmiljöverket är det i huvudsak fråga om en ny struktur med något bearbetade regler, men med avsikten att behålla samma krav och skyddsnivåer som i de nu gällande föreskrifterna. Målet har varit att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda reglerna. Det har dock tillkommit nya regler för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. De nya reglerna för aktörer i bygg- och anläggningsbranschen tar framförallt sikte på att förtydliga ansvar och uppgifter i de tidiga skedena av byggprocessen. Reglerna ska bland annat tydliggöra det övergripande ansvaret för att organisera och skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö samt samordning och organisering av bygg-och anläggningsprojekt.

Setterwalls kommentar:

För de arbetsgivare som ännu inte har satt sig in i det nya regelstrukturen är det hög tid att göra så. Oavsett om det medför konkreta ändringar i er verksamhet eller i ert arbetsmiljöarbete är det viktigt att vara bekant med det nya regelverket och kunna orientera sig i det vid behov. Ni behöver även se över era interna styrningsdokument, policyer och delegationshandlingar så att de är uppdaterade utifrån det nya regelverket, bl.a. med hänvisningar till nya föreskrifter och paragrafer.

För byggherrar, projektörer (arkitekter, konstruktörer och andra som medverkar i projektering), byggarbetsmiljösamordnare (Bas-P och Bas-U) och tillverkare av monteringsfärdiga byggnader eller anläggningar är det särskilt viktigt att förbereda sig för tillämpning av föreskriften Projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter (AFS 2023:3) som innehåller nya regler för branschen.

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan ni, utöver de nya föreskrifterna och annan vägledning, även hitta en så kallad paragrafnyckel där det går att söka fram var paragrafer i de nuvarande föreskrifterna har hamnat i de nya föreskrifterna samt vilka paragrafer som tagits bort eller ändrats.

Håll utkik efter fördjupningar från Setterwalls under hösten!

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Arbetsrätt och pensioner

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.