Artikel | 03 Oct 2017

Bestämmelser från EU ger fortsatt goda möjligheter till förmånliga licensavtal för licensgivare och licenstagare

Responsive image

Under våren 2014 kom nya bestämmelser för licensavtal inom teknologi och know-how från EU och snart löper övergångsperioden ut. Nedan följer en sammanfattande redogörelse till varför det är viktigt att ha koll på de nya reglerna samt ett axplock av bestämmelserna som är bra att känna till.

Vilka avtal omfattas av bestämmelserna?
De nya bestämmelserna omfattar avtal avseende, patent, bruksmönster, designskydd, kretsmönster i halvledarprodukter, tilläggsskydd för läkemedel, växtförädlingscertifikat och upphovsrätt till programvara. De omfattar också know-how.  Avtalet måste avse produktion för att omfattas av reglerna. Bestämmelserna som utgör ett ”undantag” från strängare konkurrensregler medför att licensparternas marknadsandelar inte får överstiga vissa tröskelvärden för att omfattas av regelverket.

Varför är det viktigt att ha koll på de nya bestämmelserna?
Senast den 30 april 2015 måste redan ingångna avtal ändras såvida de inte redan uppfyller kraven i det nya undantaget. Gör de inte det och förklaras ett sådant avtal strida mot konkurrenslagstiftning kan avtalet i sin helhet ogiltighetförklaras. Dessutom riskerar avtalsparterna, under vissa omständigheter, att åläggas böter. Även skadestånd till tredje part som kan anses ha lidit ekonomisk skada t.ex.  då denne har betalt ett högre pris för en produkt framställd genom licensavtalet kan aktualiseras. Därför är det viktigt att ha koll på de nya reglerna!

Vi har koll på regelverket och kan hjälpa ditt företag att hitta lösningar som på bästa sätt tillvaratar de möjligheter som erbjuds genom de nya bestämmelserna.

Vilka möjligheter ger de nya bestämmelserna för licensgivaren?
– Begränsa produktionen
Licensgivaren kan begränsa licenstagarens rätt (och vice versa) att producera produkten som innehåller den licenserade tekniken till licenstagarens eget bruk.

– Begränsa kundgruppen och området för försäljning
Licensgivare och licenstagare kan komma överens om att ensidigt eller ömsesidigt begränsa rätten till aktiv och passiv försäljning av den licenserade produkten till visst område och kundkrets. Detta innebär t.ex. att en licensgivare kan reservera ett område och en kundkrets (eller flera) till sig själv och därigenom skydda sig själv mot konkurrens från licenstagaren.

– Bestridande av immaterialrättens giltighet
Det är möjligt att – endast vid ett exklusivt licensavtal – säga upp licensavtalet om licenstagaren bestrider giltigheten av en eller flera av de licensierade teknikrättigheterna.

Vilka begränsningar medför de nya bestämmelserna för licensgivaren?
– Begränsning i att bedriva forskning
Det är i princip inte tillåtet att begränsa licenstagarens möjligheter att utnyttja sina egna teknikrättigheter eller begränsa varandras rätt att bedriva forskning och utveckling.

– Begränsning i att fastställa priser
Det är inte tillåtet att begränsa licensgivarens möjlighet att fastställa priser när denne säljer produkter till tredje man. Men det är möjligt att fastställa ett högsta pris för licenstagaren om denna inte konkurrerar med licensgivaren.

– Begränsningar avseende förbättringar av de immateriella rättigheterna
Avseende licenstagarens egna förbättringar av den licenserade tekniken är det inte tillåtet att direkt eller indirekt ålägga licenstagaren en skyldighet att bevilja en exklusiv licens eller att överlåta rättigheter helt eller delvis till licensgivaren eller till tredje man som utsetts av licensgivaren.

Slutsats
Redovisade bestämmelser visar tydligt att Europeiska kommissionen anser att det är fortsatt viktigt att ge incitament till innovation även om regelverket har stramats upp avseende passiv försäljning, ”no-challenge clauses” och återlicensering (grant-back clauses) där licensgivaren ges ett mindre utrymme än tidigare till att begränsa konkurrensen. Det kan naturligtvis diskuteras om detta är bra för innovation och därigenom för konkurrenskraften då det kan minska incitamentet att licensera ny teknologi och därmed spridning av densamma.

En ökad medvetenhet bland företag om de nya bestämmelserna ger dem större möjlighet att skydda sig mot otillbörlig konkurrens och därigenom säkerställa avkastning på de investeringar som gjorts för att ta fram ny teknologi.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

EU- & konkurrensrätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.