Artikel | 15 Jan 2024
Dom C – 583/21 från EU-domstolen – Övergång av verksamhet
EU-domstolen har i november lämnat ett förhandsavgörande* som gäller tolkningen av reglerna om verksamhetsövergång.
Målet handlar om anställda vid en notariebyrå i Madrid, som hade varit anställda hos olika notarier som efter hand efterträtt varandra som innehavare till den aktuella notariebyrån. Under hösten 2019 fick de anställda ett erbjudande av den notarie som vid tidpunkten var innehavare av byrån. Erbjudandet innebar att de anställda fick välja att följa med notarien till dennes nya byrå (som var lokaliserad i en annan spansk stad) eller att säga upp sig. De anställda valde att säga upp sig och fick en ekonomisk ersättning. I februari 2020 ingick de anställda anställningsavtal med en ny notarie som av spanska staten utnämnts till notarie och innehavare av den aktuella notariebyrån. Anställningarna inleddes med en provanställning om 6 månader, som den nya notarien sedan valde att avbryta i förtid. De anställda begärde i domstol att uppsägningarna skulle ogiltigförklaras och att deras anställningstid skulle beräknas med beaktande av hela den tid de varit anställda på notariebyrån.
EU-domstolen hade att pröva frågan om reglerna om verksamhetsövergång (i direktiv 2001/23/EG) är tillämpliga i ovan situation, med hänsyn till det spanska notarieyrkets särdrag (notarier utses i Spanien till följd av myndighetsbeslut samt anses vara offentligt anställda tjänstemän och samtidigt privata arbetsgivare). För tillämpning av reglerna om verksamhetsövergång krävs att det är fråga om en överlåtelse av en ”ekonomisk enhet” (dvs. en organiserad gruppering av tillgångar vars syfte är att bedriva ekonomisk verksamhet) som behåller sin identitet. Verksamhet som innebär myndighetsutövning omfattas inte av begreppet ekonomisk verksamhet. Om reglerna är tillämpliga gäller att de anställda, förutsatt att de inte motsätter sig en övergång, automatiskt övergår från överlåtaren till förvärvaren med bibehållna anställningsvillkor samt att de får tillgodoräkna sig anställningstid från den förra arbetsgivaren.
EU-domstolen konstaterade att spanska notarier – trots att de är offentligt anställda – bedriver sådan ekonomisk verksamhet som omfattas av reglerna om verksamhetsövergång. Hänsyn togs bland annat till att notarier erbjuder sina tjänster mot betalning, tar de ekonomiska riskerna med bedrivandet av verksamheten och att de konkurrerar med varandra på marknaden. Domstolen konstaterade vidare att ett byte av ansvarig innehavare av notariebyrå ska behandlas på samma sätt som byte av en arbetsgivare, och att det således kan vara fråga om överlåtelse enligt reglernas mening. Detta gäller trots att notarierna blir innehavare av notariebyrån till följd av myndighetsbeslut och inte till följd av avtal med den tidigare innehavaren.
EU-domstolen anser sammanfattningsvis att reglerna om verksamhetsövergång är tillämpliga när en notarie efterträder den tidigare innehavaren av byrån, övertar arkiven och huvuddelen av personalen samt fortsätter att bedriva samma verksamhet i samma lokaler med samma materiella resurser, förutsatt att notariebyråns identitet bibehålls. Frågan om verksamheten har bibehållit sin identitet är upp till arbetsdomstolen i Madrid att avgöra.
Läs hela avgörandet här.
Setterwalls kommentar: Det kan många gånger vara juridiskt komplicerat att avgöra när reglerna om en verksamhetsövergång är tillämpliga. Detta gäller särskilt, som i detta fall, när det inte finns något avtalsförhållande mellan överlåtaren (i detta fall den förra notarien) och förvärvaren (den nya notarien). Det är därför alltid välkommet med avgöranden som belyser just denna typ av situation.
Det är också intressant att EU-domstolen understryker det faktum att prövningen av om det bedrivs en ”ekonomisk verksamhet” ska utgå från verksamheten i sig, inte från notariernas ställning i den spanska rättsordningen. Det går alltså inte att undvika reglernas tillämpning enbart genom hänvisning till nationell lagstiftning som föreskriver att de anställda anses vara offentliga tjänstemän som utses genom myndighetsbeslut.
* Förhandsavgörande blir aktuellt när domstolar i EU:s medlemsstater i aktuella tvister ska tillämpa EU-rätt och behöver ledning i EU-lagstiftningens tillämpning eller giltighet. Frågan i det här målet var ställd av arbetsdomstolen i Madrid.