Artikel | 29 Mar 2016

Har du koll på de nya marknadsmissbruksreglerna som träder i kraft i sommar?

Responsive image

Den 3 juli träder nya marknadsmissbruksregler i kraft genom den nya förordningen om marknadsmissbruk (MAR). MAR har till syfte att förhindra insiderhandel, olagligt röjande av insiderinformation och marknadsmanipulation samt reglerar skyldigheter att offentliggöra insiderinformation. Propositionen avseende MAR väntas inom de närmaste dagarna.

Som komplettering till förordningen har Europakommissionen även beslutat att anta ett marknadsmissbruksdirektiv (MAD) som är ett straffrättsligt direktiv vilket syftar till att säkerställa marknadens integritet och skyddet för investerarna genom förändrade sanktioner. MAD måste implementeras i svensk rätt för att bli tillämpligt i Sverige.

Det finns sedan tidigare ett svenskt utredningsförslag (SOU 2014:46) som rör implementeringen av MAD. Finansdepartementet har nu även utarbetat en promemoria med förslag till implementering av MAD vilken publicerades härom veckan. Den bygger vidare på förslagen i betänkandet, där det bland annat föreslås ett nytt sanktionssystem på marknadsmissbruksområdet genom införandet av administrativa sanktioner vid sidan av de straffrättsliga påföljderna. I vissa delar innehåller den dock lite annorlunda förslag i förhållande till dem som finns i SOU-betänkandet.

I promemorian föreslås bland annat att åklagare i samband med åtal ska ha möjlighet att framställa ett yrkande om administrativ sanktion som ska kunna prövas om åtalet ogillas. Tanken med förslaget är att man ska undvika situationen att en person – till följd av dubbelprövningsförbudet i Europakonventionen – går helt fri från sanktion om ett åtal ogillas i en situation där det funnits möjlighet att påföra administrativ sanktion om det administrativa förfarandet hade valts.

Vidare ska det klargöras att förbuden mot insiderhandel och marknadsmanipulation i EU:s marknadsmissbruksförordning gäller för fysiska personer som för en juridisk persons räkning genomför sådana åtgärder som är förbjudna.

Det sägs också att Finansinspektionen ska ingripa mot åsidosättanden av skyldigheten att offentliggöra insiderinformation, men att inspektionen kan avstå från ingripande om något annat organ har vidtagit åtgärder mot personen och dessa åtgärder bedöms tillräckliga. Det handlar om hur tillsynen över emittenters skyldighet att offentliggöra insiderinformation ska hanteras, särskilt när det gäller samordningen mellan civilrättsliga sanktioner och de administrativa sanktioner som EU:s marknadsmissbruksförordning förutsätter. Här spelar säkert också börsernas roll som övervakare en betydelsefull roll.

Promemorian har sänts ut på remiss och remisstiden löper ut den 16 maj. De föreslagna lagändringarna i svensk lag är tänkta att träda i kraft den 1 februari 2017.

Om ni har några frågor i anledning av de förändrade reglerna är ni välkomna att kontakta någon av våra ansvariga på området.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Aktiemarknadsrätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.