artikel | 06 sep 2024

Kommande prövning av konkurrensklausuls skälighet

Responsive image

I ett nyligen avgjort rättsfall har Hovrätten för Västra Sverige (mål T 5267-22) förpliktat två privatpersoner och ett av dem ägt aktiebolag att betala ett vite på ca 4 000 000 kr till motparterna (ett bolag och en privatperson) på grund av brott mot en konkurrensklausul i parternas samarbetsavtal.

Konkurrensklausulen i samarbetsavtalet förbjöd konkurrerande verksamhet under ett års tid inom två orter i Mellansverige. Det är ostridigt i målet att de två privatpersonerna, genom ett av dem helägt aktiebolag, har startat upp en konkurrerande verksamhet på en av de orter som konkurrensklausulen omfattade. I målet prövades dels frågan om vilka som var parter till samarbetsavtalet (om endast bolagen som samarbetsavtalet avsåg omfattats av konkurrensklausulen eller även bolagens företrädare personligen), dels om konkurrensklausulen såsom den utformats (ifråga om omfattning i tid, geografiskt område och vite) var oskälig.

Målet har nu beviljats prövningstillstånd i Högsta domstolen och frågan om konkurrensklausulens och vitets skälighet kommer därmed att prövas på högsta nivå. Det innebär att det finns en möjlighet för ytterligare klargöranden – generellt – kring skäligheten av konkurrensklausuler i samarbetsavtal. Detta kan få betydande konsekvenser för hur konkurrensklausuler utformas och tillämpas framöver. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen i målet noga och återkommer med uppdatering när målet har prövats slutligt.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Arbetsrätt och pensioner

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.