Artikel | 22 Jun 2016
Krav på näringsdeklaration – på nästan all mat
Från december 2016 ska nästan alla livsmedel ha en näringsdeklaration. Detta innebär bland annat att mängden fett, kolhydrater, protein, socker och salt som finns i maten måste anges. För många livsmedelsföretag innebär reglerna ingen stor förändring, eftersom de redan anger näringsdeklaration frivilligt på sina produkter.
Näringsdeklarationen, som blir tvingande från december 2016, måste innehålla uppgift om mängden fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt i produkten. Det måste vidare framgå hur mycket energi den ger. Även mängden vitaminer och mineraler kan anges men är inget krav.
Anledningen är bland annat ett ökat tryck från konsumenter som vill kunna göra medvetna matval.
Salt och socker
En av nyheterna jämfört med dagens praxis är att det i näringsdeklarationen istället för mängd natrium eller natriumklorid nu ska stå mängd salt. En annan nyhet är att den totala mängden sockerarter alltid ska anges. I den totala mängden ingår både tillsatt socker och det socker som kan ingå naturligt som till exempel fruktsocker eller mjölksocker. Det är dock inte ett krav att det av näringsdeklarationen framgår hur stor del av den totala mängden sockerarter som utgör tillsatt socker.
Genom att jämföra näringsdeklarationen med ingrediensförteckningen (i vilken förteckning ingredienserna måste anges i fallande skala) kan man ta reda på ungefär hur mycket tillsatt socker som finns i ett livsmedel. En inte alltför djärv gissning är att producenter som inte tillsätter socker till sina produkter kommer att vilja framhålla detta tydligare än tidigare.