Artikel | 13 Apr 2015

Nyhetsbrev arbetsrätt

Responsive image

Avskedande och tvåmånadersregeln – Hur länge kan en arbetsgivare utreda om det finns avskedsgrund?
AD har prövat om en arbetsgivare hade rätt att avskeda en anställd ca ett halvår efter det att de avskedsgrundade omständigheterna inträffade och blev kända för arbetsgivaren. I 18 § LAS finns det en regel som säger att ett avsked inte får grundas enbart på omständigheter som varit kända i mer än två månader. Syftet med regeln är att det ska ske en snabb handläggning och att den anställde inte under en längre tid ska behöva sväva i ovisshet om anställningen kommer att bestå, och regeln gäller både vid avskedanden och uppsägningar på grund av personliga skäl.

Arbetsgivaren kan i vissa undantagsfall vänta med ett avsked eller en uppsägning om det inte går att överblicka vad som hänt, till exempel om det handlar om brottsligt förfarande som utreds av polisen. Om en anställd är åtalad men förnekar brott har arbetsgivaren också rätt att vänta med avskedande eller uppsägning tills frågan har prövats av domstol genom en lagakraftvunnen dom. Även vid egna internutredningar kan arbetsgivaren i vissa fall ha rätt att vänta mer än två månader, men det är vanskligt, vilket visade sig i AD 2015 nr 13.

Omständigheterna i målet var väldigt speciella. En anställd som var utstationerad som lokal projektledare i Kongo hade betalat pengar från arbetsgivaren till kongolesiska myndigheter för att lösa ut en arbetskamrat som blivit häktad för påstådda brott. Polis och åklagare samt ett påstått brottsoffer med familj krävde pengar för att lägga ner åtalet mot kollegan, som annars skulle ha fått tillbringa natten i en gemensam cell med andra fängslade. Betalningen redovisades som ett lån från arbetsgivaren. Den anställde blev också en kort tid därefter själv gripen av säkerhetspolis tillsammans med sin hustru och de anklagades för att på oriktigt sätt ha sagt upp en lokalanställd. Även vid det tillfället betalade han sig ur situationen efter att ha blivit krävd på pengar, men den gången betalade han med egna pengar.

Efter att ha gjort en internutredning avskedades den anställde efter ca ett halvår med hänvisning till brott mot arbetsgivarens interna regler om mutor och korruption. Arbetsgivaren menade att det krävdes omfattande utredning bland annat om kongolesisk lag, men AD slog fast att utredningen inte tillförde något utöver det som arbetsgivaren redan känt till genom tidigare förhör med den anställde. Därmed hade arbetsgivaren brutit mot tvåmånadersregeln och avskedandet var ogiltigt. Tyvärr prövades inte själva avskedsfrågan och mutbrottet, vilket verkligen hade blivit en intressant dom att läsa, oavsett utgång.

Arbetsmiljö – Riksåklagaren överklagar Krokom-domen till Högsta domstolen
Vi redogjorde i förra nyhetsbrevet att Krokom-fallet prövats i andra instans av hovrätten som friade de två cheferna för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Riksåklagaren (RÅ) har nu överklagat till Högsta domstolen (HD) och begärt prövningstillstånd. Tidigare fick RÅ med automatik prövningstillstånd i HD men så är det inte längre. Vi utgår dock från att HD tar upp målet till prövning eftersom det helt klart finns ett prejudikatintresse kring gränserna för arbetsgivarens ansvar för den psykosociala arbetsmiljön.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Arbetsrätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.