artikel / 27 nov 2015

Nytt avtal om användning av konkurrensklausuler i anställningsavtal från den 1 december 2015

Responsive image

Svenskt Näringsliv och PTK träffade i somras ett nytt avtal om konkurrensklausuler som ersätter 1969 års överenskommelse. Det nya avtalet blir tillämpligt för de arbetsgivare som är medlemmar i en arbetsgivarorganisation som har antagit avtalet men avtalet kommer också att vara utgångspunkt vid domstolarnas framtida skälighetsbedömning av konkurrensklausuler hos arbetsgivare utan kollektivavtal. Eftersom det nya avtalet börjar gälla den 1 december bör alla arbetsgivare som använder sig av konkurrensklausuler se över sina bestämmelser. De nya bestämmelserna gäller för konkurrensklausuler som ingås från den 1 december medan befintliga avtal ska bedömas enligt de gamla reglerna.

I det nya avtalet har tillämpningsområdet blivit vidare och en större krets anställda kan därför omfattas. Konkurrensförbudet är numera uttryckligen kopplat till arbetstagarens kännedom om arbetsgivarens företagshemligheter (t.ex. kundregister) som kan medföra skada i konkurrenshänseende. Enligt vår bedömning innebär det att även säljare numera kan komma att omfattas av konkurrensförbud.

Bindningstiden har kortats ned till 9 månader i normalfallet med en maximal bindningstid på 18 månader efter anställningens upphörande. En arbetsgivare som vill begränsa eller upphäva en konkurrensklausul kan normalt göra det ensidigt men endast under anställningen.

Ersättning till den anställde för ett konkurrensförbud är som tidigare maximalt 60 % av den anställdes månadsinkomst men omfattar numera även rörliga lönedelar. Den anställde har samtidigt en skyldighet att i skälig omfattning begränsa sin inkomstförlust och arbetsgivaren är inte ersättningsskyldig om en lägre inkomst för den anställde inte beror på konkurrensklausulen. I samband med sin egen uppsägning ska den anställde också lämna information om han/hon överväger att ta anställning hos en konkurrent eller i övrigt avser bedriva konkurrerande verksamhet.

Det nya avtalet ger betydligt större möjligheter att få ut vite om den anställde bryter mot förbudet eftersom det kan dömas ut s.k. återkommande viten vid fortgående konkurrensbrott. För arbetsgivare med kollektivavtal avgörs tvister av en skiljenämnd och en nyhet är att skiljenämnden kommer att publicera sina avgöranden.

VD:ar och anställda i företagsledande eller därmed jämförlig ställning omfattas inte av avtalet. Inte heller arbetsgivare utan kollektivavtal omfattas av avtalet. Dessa arbetsgivare bör dock se över sina klausuler och utforma dem utifrån modellklausulen. Det ska också uppmärksammas att avtalet inte gäller för andra typer av klausuler som syftar till att t.ex. skydda arbetsgivarens kunder men som inte innebär ett förbud att konkurrera. Vi rekommenderar att alla arbetsgivare som använder sig av konkurrensklausuler noga går igenom de nya reglerna och uppdaterar sina avtal.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Arbetsrätt och pensioner

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.