Artikel | 08 May 2015

Senaste rättsfallen från Arbetsdomstolen

Responsive image

Grund för avsked av arbetstagare som stulit diesel från arbetsgivaren
AD 2015 nr 22 gällde en krossmaskinist som avskedades sedan han enligt arbetsgivaren vid två tillfällen hade stulit diesel från arbetsgivaren genom att tanka sin egen bil. Sedan stölden först polisanmälts lades förundersökningen visserligen ner med hänvisning till att brott inte kunde styrkas. Men i Arbetsdomstolen kunde arbetsgivaren med vittnesmål ändå styrka tillgreppet. Med tillämpning av väl stadgad praxis att tillgreppsbrott riktade mot arbetsgivaren utgör grund för avsked, slog Arbetsdomstolen fast att avskedet vara lagligen grundat. 

Automatisk övergång till tillsvidareanställning när tidsgränser för visstidsanställning överskrids: AD 2015 nr 26 tydligör vikten av att arbetsgivare har koll på de tidsgränser som enligt lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) gäller vid visstidsanställningar. Enligt LAS gäller nämligen att en visstidsanställning automatiskt övergår till en tillsvidareanställning om de lagstadgade tidsgränserna överskrids. I domen konstaterar Arbetsdomstolen att den automatiska övergången sker när visstidsanställningen löper ut och att detta gäller även om arbetstagaren invänder att visstidsanställningen ska övergå till tillsvidareanställning först långt efter det att tidsgränsen överskreds. Kan arbetsgivaren inte visa annat övergår anställningen då dessutom på samma övriga anställningsvillkor (t ex lönevillkor) som de som gällde enligt visstidsanställningen.

Arbetsmiljöverket granskar tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning hos 500 arbetsgivare
Sedan den 1 januari 2015 är bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning en ny form av diskriminering i svensk lag. Och nu ska Arbetsmiljöverket granska tillgängligheten hos totalt 500 arbetsgivare i samtliga branscher och över hela landet. Målet är en bättre arbetsmiljö för alla och särskilt för personer med funktionsnedsättningar. Granskningen äger rum under april till juni och under perioden kommer arbetsmiljöinspektörerna också att informera om arbetsgivarens skyldigheter. Funktionsnedsättningar kan vara psykiska, sociala, kognitiva eller fysiska. Exempel på funktionsnedsättningar är syn- och hörselnedsättning samt läs- och skrivsvårigheter och problem med koncentration och minne.

– Psykiska, sociala och kognitiva funktionsnedsättningar syns inte. Genom våra inspektioner vill vi göra det osynliga synligt, och höja kunskapen hos arbetsgivarna om vad som behövs för att öka tillgängligheten, säger Charlotta Håkansson, arbetsmiljöinspektör och projektledare i pressmeddelande från Arbetsmiljöverket. Att ha tydliga instruktioner och ge möjlighet att arbeta ostört kan vara exempel på åtgärder som behövs. För att förbättra den fysiska tillgängligheten på arbetsplatsen, kan arbetsgivaren behöva åtgärda exempelvis buller, belysning, lukter och framkomlighet. – Vinsten med ökad tillgänglighet kan bli minskad sjukfrånvaro och ökad trivsel. Produktionen kan också öka när de anställda inte längre behöver lägga energi på att parera hinder i arbetsmiljön, säger Charlotta Håkansson.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Arbetsrätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.