artikel / 19 maj 2015

Kartan för internationell arvsrätt ritas om

Responsive image

Principen har länge varit att tillämpliga regler vid arv har utgått från nationalitetsprincipen (medborgarskap), vilket inneburit att om en svensk medborgare har flyttat ut från Sverige, till t. ex. Spanien, så har fortfarande svenska arvsregler tillämpats vid ett framtida dödsfall.

Den 17 augusti 2015 träder dock en ny europeisk arvsförordning ikraft som bland annat ändrar utgångspunkten för vilket lands lag som ska tillämpas vid internationella arvssituationer.

Den nya arvsförordningen har antagits av EU:s medlemsländer, förutom Danmark, Irland och Storbritannien. Bestämmelserna i den nya arvsförordningen ersätter antagande länders internationella lagvalsregler avseende tillämplig lag vid arv. De nya reglerna innebär att för dödsfall som sker efter den 17 augusti 2015 kommer val av tillämplig lag, som utgångspunkt, göras enligt domicilprincipen. Enkelt förklarat innebär detta att lagen där den avlidne hade sin hemvist vid dödsfallet blir tillämplig på arvet.

Ändringen av lagvalsprincip kan få stora konsekvenser för den avlidne och dennes arvingar eftersom olika nationella arvsregler skiljer sig åt, exempelvis återfinns reglerna om enskild egendom och laglott inte i alla rättsordningar. Det bör även hållas i åtanke att tillämpning av utländsk rätt på främmande språk kan vara förenat med både stor osäkerhet och praktiska svårigheter samtidigt som det kan erbjuda möjligheter för den som inte önskar tillämpa svenska regler. 

Även om utgångspunkten är att den avlidnes hemvist styr tillämpliga arvsregler erbjuder det nya systemet en möjlighet för den enskilde att själv göra ett lagval, i t. ex. ett testamente. En enskild kan nämligen i testamente anvisa att medborgarskapslandets lag ska vara tillämplig vid dödsfallet.

Det ska poängteras att de nya reglerna gäller oavsett om individen flyttat ut innan den 17 augusti 2015 eller flyttar ut därefter, varför aktiva lagval blir aktuellt både för redan utflyttade personer och personer som avser att flytta ut.

De nya reglerna är komplicerade, innehåller många nyheter och framförallt så innebär de en stor förändring avseende vilka regler som tillämpas vid arv.

Eftersom bristande förberedelser kan få överraskande konsekvenser uppmanar vi er att förbereda er och har ni några frågor eller funderingar så är ni, som alltid, välkomna att kontakta oss på Setterwalls Advokatbyrå.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.