artikel | 14 jan 2021

UP/UPC Update: Tyskland avvaktar med ratificering av UPCA

Responsive image

Som tidigare rapporterats har två klagomål om att det tyska ratificeringslagförslaget strider mot tyska grundlagen getts in till tyska författningsdomstolen i december 2020. En av klagandeparterna, Dr. Ingve Stjerna, har nu bekräftat att han i klagomålet begärt interimistiskt beslut om att ratificering av UPCA ska avvaktas tills domstolen tagit ställning till klagomålen. Förvaltningsdomstolen har skickat begäran till de berörda tyska federala myndigheterna för yttrande. 

Vidare har författningsdomstolen bekräftat till media att den bett den tyska federala presidenten Frank-Walter Steinmeier att avvakta med att underteckna ratificeringslagförslaget tills författningsdomstolen tagit ställning till begäran om interimistiskt beslut (som rapporterats här). En talesperson för presidenten har bekräftat till media att presidenten kommer att avvakta med att underteckna lagförslaget (som rapporterats här).

För det fall författningsdomstolen inte avvisar klagomålen är ytterligare fördröjning av den tyska ratificeringsprocessen att vänta. Under den förra klagomålsprocessen mot det första tyska ratificeringslagförslaget tog det tre år innan författningsdomstolen meddelade slutligt beslut.

Läs Setterwalls tidigare rapportering om klagomålen inför den tyska författningsdomstolen här.

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.