byrånyhet | 20 dec 2021

Advokatbyrån Setterwalls växlar upp arbetet kring jämställdhet och inkludering

Responsive image

Året som gått har varit framgångsrikt för advokatbyrån Setterwalls. Med ett ökat fokus på jämställdhet och inkludering har bolaget tagit sin tillväxt till nya höjder. Nu blickar byrån framåt mot ett nytt år med nya utmaningar.
– Vi är inne i en otroligt spännande fas med mycket på gång, säger Henrik Kjellander, Managing Partner på Setterwalls.

Det gångna året har minst sagt varit händelserikt för Setterwalls. Med en glödhet transaktionsmarknad har byrån varit involverad i många spännande affärer, bland annat investeringar i Northvolt och transaktioner i IT-konsultbranschen med Knowit. Setterwalls assisterar även i utköpet av ICA från börsen – det största utköpet i Sverige sedan 2014.

– Man kan verkligen säga att det har varit ett “all time high” i Sverige på transaktionsmarknaden. Det är väldigt mycket pengar som ska investeras och hög intensitet inom näringslivet. Men det är inte bara transaktionssidan som har gått starkt utan alla våra affärsområden har haft en intensiv period. Vi har t.ex. det hedrande uppdraget att biträda regeringskansliet vid inköp av Covid-19 vaccin vilket har varit ett sätt för oss att mer konkret hjälpa till under pandemin, säger Henrik Kjellander.

 

Fokus på jämställdhet och inkludering

Naturligtvis har också Setterwalls präglats av pandemin, men leveransen och tillgängligheten har fungerat precis lika bra för medarbetarna vid hemarbete. Även efter att restriktionerna släpptes finns det flexibilitet och möjlighet till hemarbete, vilket båda har fungerat bra och varit väldigt uppskattat. Under året har Setterwalls även lagt ett extra fokus på arbetet med jämställdhet och inkludering genom flera olika initiativ.

– Det är en självklarhet att arbeta med den här typen av frågor som är viktiga både för oss som byrå och för medarbetarna. Vi har bland annat valt att samarbeta med Allbright, en stiftelse som arbetar för jämställdhet och mångfald på arbetsplatser, säger Henrik Kjellander och fortsätter:

– Utöver samarbetet med Allbright och vårt långsiktiga inkluderingsarbete är vi stolt samarbetspartner till 17-nätverket vars målsättning är att inspirera fler kvinnor att bygga stora bolag. Vi har i år även tagit fram ett Life Management program för föräldralediga, som är ett skräddarsytt coachingprogram som formas efter de deltagande juristernas specifika behov och situation. Att vara förälder ska inte vara ett hinder i ditt professionella liv och vi lägger stort fokus på att utveckla våra medarbetare för att vara en modern och attraktiv arbetsplats. Vi vill verkligen försöka göra skillnad på riktigt i jämställdhetsfrågan genom att kvinnor stannar längre i konsultrollen och att vi får fler kvinnliga delägare i slutändan.

 

Rättsliga tvister, ökad lånefinansiering och fortsatt het transaktionsmarknad

Generellt händer det mycket i svenskt näringsliv och Setterwalls upplever att förändringar i vissa fall går väldigt fort. I en värld med snabb teknologisk utveckling, globalisering, klimatförändringar och pandemier är det mycket att förhålla sig till.

– Ett juridiskt område som har ökat är rättsliga tvister, utan att någon egentligen kan förklara varför. En ny typ av tvister som vi hjälper till med i ganska stor omfattning handlar om företagens försäkringsskydd och avbrott i verksamheten till följd av pandemin, vilket är en omdebatterad fråga både i näringslivet och i juristkretsar, säger Henrik Kjellander och fortsätter:

– Vår bank och finansgrupp ser också en fortsatt ökning inom lånefinansering och det finns en tydlig trend mot krediter med hållbarhetsreglering som ger rabatt i prissättningen om låntagarna uppfyller hållbarhetskraven. Det ska bli spännande att följa den utvecklingen de kommande åren och de juridiska frågeställningarna som följer av ett ökat hållbarhetsfokus.

 

Topprankade inom Fintech

Setterwalls hjälper både svenska och internationella aktörer inom Fintech och är dessutom topprankade inom området. Något som byrån är särskilt stolta över är att de har hjälpt Riksbanken med rättsliga utredningar i ett pilotprojekt om e-kronan, en elektronisk valuta som komplement till kontanter, samt den statliga Betalningsutredningen. Utöver detta har Setterwalls många internationella ärenden och samarbetspartners vilket är särskilt viktigt i den pågående trenden där svenska entreprenörer, inom till exempel Tech och Life Science, expanderar på den globala marknaden i ett mycket tidigare skede än för bara några år sedan. Setterwalls har också förstärkt sitt delägarteam genom Jon Ericson i M&A- och aktiemarknadsgruppen och Erik Gadman inom offentlig upphandling. Från den 1 januari tillträder även advokaterna Niklas Follin och Magnus Steninger som nya delägare inom IT-rätt och dataskydd respektive fastighetsinvesteringar. Med ett förstärkt team och många järn i elden avrundar nu Setterwalls året och laddar upp inför 2022.

– 2021 har minst sagt varit ett intensivt år för byrån och ett år som jag är mycket stolt över. Det har varit inspirerande att få arbeta med våra klienter, utveckla byrån tillsammans med alla kollegor och delägare, nu ser vi fram emot vad det kommande året har att erbjuda. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att ligga i framkant och bidra till svenskt näringsliv, avslutar Henrik Kjellander.

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.