Artikel | 09 Oct 2019

Arbetsrättsliga nyheter – uppdatering oktober 2019

Responsive image

Aktuellt just nu

– Ny myndighet

Myndigheten för arbetsmiljökunskap startade den 1 juni 2019. Verksamheten ska bedriva och sprida forskning inom arbetsmiljöområdet.

– Klart underkänt – betyget till svenska arbetsgivares arbete med bl.a. trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen har nyligen sammanställt resultatet av sin undersökning av 880 företags arbete avseende sexuella trakasserier, trakasserier och kränkande särbehandling och kommit fram till 80-90 procent uppvisar brister i sitt arbete. De vanligaste bristerna var att det saknades rutiner och riktlinjer för hur arbetsgivaren har tänkt motverka repressalier. Som en följd av Diskrimineringsombudsmannens undersökning har Regeringen gett Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket ökade anslag för att höja kunskapsnivån om aktiva åtgärder och kränkande särbehandling, däribland arbetet mot sexuella trakasserier. Behöver er verksamhet hjälp med att utveckla ert arbete mot trakasserier, kontakta någon av våra experter.

– Arbete mot osund konkurrens

Regeringen bedriver sedan 2018 ett projekt mot osund konkurrens där åtta myndigheter samarbetar (bl.a Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten). Hittills under 2019 har ca 970 kontroller gjorts där byggsektorn och skönhetsindustrin varit särskilt prioriterade områden. Vill du veta mer om vad kontrollerna innefattat, läs mer här.

Lite längre fram

– Sänkt arbetsgivaravgift

En del av höstbudgeten, efter överenskommelse mellan S, MP, C och L, innefattar en reform som kallas ”ingångsavdrag” som innebär att företag som anställer unga, nyanlända och långtidsarbetslösa kommer att få sänkt arbetsgivaravgift från nuvarande 31 till 10 procent under de två första åren av anställningen. Avdraget uppges träda i kraft från halvårsskiftet nästa år.

– Kommande krav på system för att kunna visselblåsa

Regeringen har tillsatt en utredning avseende hur Europarådets förslag till direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten (visselblåsardirektivet) ska genomföras i svensk rätt. Utredningen ska redovisas nästa år. När visselblåsardirektivet antas kommer det ställas krav på att företag med fler än 50 anställda har interna kanaler och rutiner för uppföljning/utredning av allvarliga missförhållanden. Det finns all anledning att redan nu ta tag i detta arbete, här kan du läsa mer om den lösning vi erbjuder.

– Daglig arbetstid måste registreras framöver – ny EU-dom

Arbetstidsdirektivet, tolkat i ljuset av EU-stadgan om grundläggande rättigheter, innebär att medlemsstaterna måste ålägga arbetsgivarna att införa system för att beräkna den dagliga arbetstiden för varje arbetstagare. Det slår EU-domstolen fast i storkammaravgörandet C-55/18 CCOO, ett tydligt exempel på lagstiftande genom domstolsavgörande. Avgörandet kommer innebära att den svenska arbetstidslagen måste ses över då den inte ställer krav på att den totala arbetstiden registreras, utan idag finns endast krav på registrering av jourtid, övertid och mertid.

Vill du veta mer eller har frågor med anledning av nyhetsbrevet, kontakta gärna våra experter.

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.