artikel / 16 nov 2018

Hemställan avseende ändrade regler kring beskattning av styrelsearvoden

Responsive image

Svenskt Näringsliv har den 13 november 2018 gjort en hemställan till finansministern avseende ändrade regler kring beskattning av styrelsearvoden. Bakgrunden till hemställan är att Högsta förvaltningsdomstolen i en dom den 20 juni 2017 (HFD 2017 ref. 41) har bekräftat sin tidigare praxis att styrelsearvoden som utgångspunkt ska beskattas i inkomstslaget tjänst, och att det således inte är möjligt att fakturera styrelsearvoden via aktiebolag. Innan detta avgörande accepterade Skatteverket att styrelsearvoden under vissa förutsättningar kunde faktureras via aktiebolag.

Den underliggande promemorian till hemställan, vilken även innehåller förslaget till ny lagtext inklusive författningskommentarer, har utarbetats av Karl-Johan Nörklit vid Setterwalls skattegrupp tillsammans med f.d. justitierådet Olle Stenman.
Den nuvarande ordningen är inte bara skadlig för svenskt företagande, utan innebär även en diskriminering av styrelseuppdrag i förhållande till andra personliga uppdrag. Det är därför vår förhoppning att regeringen kommer att ta sig till de synpunkter som framgår av hemställan och promemorian, och åstadkommer en nödvändig förändring på detta område. Vi känner oss stolta över att vi har fått möjlighet att vara delaktiga i detta viktiga förändringsarbete.

Läs hela hemställan här.
Läs hela promemorian här.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.