artikel | 04 sep 2024
Krav på ecodesign & digitala produktpass på ingång – vad gäller för era produkter?
En ny EU-förordning, Ecodesign Sustainable Products Regulation (”ESPR”) har nyligen trätt i kraft och företag bör redan nu börja förbereda sig för den omställning de nya kraven innebär. Förordningen omfattar majoriteten av de fysiska produkter som tillhandahålls på EU:s inre marknad och är en del av EU:s omvandling mot en mer cirkulär ekonomi. I den här artikeln gör vi nedslag i den nya förordningen och listar tips på hur företag bör förbereda sig.
Kläd- och textilbolag omfattas av reglerna i närtid
ESPR syftar till att främja hållbara och cirkulära produkter. Lagen trädde i kraft den 18 juli 2024 och fler regler kommer sedan att rullas ut successivt fram till 2030. ESPR kommer att fungera som en ram som kompletteras av s.k. delegerade akter för olika produktgrupper som möbler, textilier och elektronik. Reglerna börjar gälla fullt ut när dessa delegerade akter är på plats.
Redan nu har vissa prioriterade produktgrupper och förbud mot förstörelse av osålda konsumentprodukter identifierats, bland andra kläder, klädtillbehör och skor.
Nu när lagen trätt i kraft kommer hållbarhetskraven att skärpas för nästan samtliga produkter som släpps ut eller säljs på EU:s inre marknad. Det kommer ställas högre krav på produkters livslängd samt krav på att de enklare ska kunna repareras, uppgraderas och återvinnas. Dessutom kommer krav på digitala produktpass att införas för att ge tillförlitliga hållbarhetsdata genom en produkts hela livscykel.
Vad är ett digitalt produktpass?
Bristen på relevant information hindrar övergången till en cirkulär ekonomi och miljövänligare produkter. Digitala produktpass är ett verktyg som syftar till att lösa problematiken genom att effektivt samla in och tillhandahålla pålitliga hållbarhetsdata för produktens hela livscykel, vilket i sin tur syftar till att förbättra spårbarheten och underlätta övergången till en cirkulär ekonomi.
När de digitala produktpassen är fullt implementerade och fungerar som tänkt kommer information om en produkt att vara tillgänglig genom att skanna en specifik kod som är kopplad till produkten. Denna information kan avse detaljer om tillverkning, material och leveranser och tanken är att den ska vara tillgänglig för andra inom branschen, konsumenter samt myndigheter. Informationen ska kunna uppdateras löpande under produktens hela livscykel.
Dags att börja förbereda sig
För att möta lagkraven och förbereda sig inför införandet av digitala produktpass finns ett antal åtgärder som företag bör vidta redan nu:
1. Få en förståelse för lagkraven: Det är viktigt att redan nu förstå vilka krav som ESPR kommer att ställa och hur de kommer att påverka det egna företaget.
2. Utred leverantörsrelationer: Företag bör börja undersöka och kartlägga vilka leverantörskedjor de ingår i och hur relationerna där ser ut. Samarbeten och informationsspridning kommer att vara avgörande för att samla in nödvändig data för produktpassen.
3. Se över spårbarheten i produkterna: Det är också dags att se över spårbarheterna i produkterna och avseende exempelvis varans egenskaper, innehåll, miljömärkning, ursprung, användning, transport och återvinning samt dokumentera detta.
Genom att påbörja dessa åtgärder kan svenska företag positionera sig väl inför införandet av digitala produktpass och säkerställa att de är redo att möta de nya lagkraven och kraven på hållbarhetsdata.
Rekommenderade åtgärder
ESPR ställer helt nya krav på hållbarhetsdata hos både tillverkare och importörer och om ni ännu inte har påbörjat arbetet med digitalisering är det dags att börja nu! Om du undrar hur ESPR och kraven på ecodesign och digitala produktpass påverkar din verksamhet eller om du har frågor om de nya kraven är du varmt välkommen att höra av dig till Setterwalls. Våra experter erbjuder rådgivning och stöd för att säkerställa att din verksamhet uppfyller de nya kraven.
Kontakt:
Verksamhetsområde: