Artikel | 20 Mar 2020

Saknas force majeure-klausul i ditt avtal?

Responsive image

Hur gör du om ditt avtal antingen saknar force majeure-klausul, eller om dina omständigheter inte omfattas av den force majeure-klausul som finns? Du är då i ett sämre läge rent legalt, eftersom avtalet i sig inte befriar dig från ansvar. Men det finns några möjligheter att kunna begränsa skadan:

1. Andra tillämpliga regleringar i avtalet? 
För det första ska du ställa dig frågan om det finns några andra regleringar i avtalet som går att tillämpa. Om du är leverantör, kan du då till exempel tacka nej till nya order – eller rentav säga upp avtalet? Och om du är köpare, har du då rätt att begära ändringar av leverans- eller projektplan?

2. Är omständigheter utanför din kontroll
Faller omständigheterna utanför din kontroll? Vilket rättsligt skydd finns då? Köplagen är utfyllande lagstiftning som träder in om parterna inte avtalat om annat. Enligt köplagen utgår inte skadestånd på grund av försening om förseningen orsakats av en omständighet som faller utanför leverantörens kontroll. Det krävs dock att leverantören inte kunnat förväntas ha räknat med hindret vid avtalets ingående och att följderna av hindret inte heller kan undvikas eller övervinnas. Samma princip kommer till uttryck i Lagen om internationella köp (Convention on International Sales of Goods) som kan vara tillämplig om köparen och säljaren befinner sig i olika länder.

3. Hävda force majeure enligt Unidroit:s principer
En tredje väg är att hävda att force majeure gäller trots att det inte står med i avtalet. Genom den mellanstatliga organisationen UNIDROIT har regelverket ”Unidroit Principles of International Commercial Contracts” tagits fram och dessa principer är avsedda att harmonisera och komplettera den privaträttsliga civilrätten utanför köprätten. Principerna har inte status som lag, men hänvisas till av domstolar som en rättskälla. I principerna ingår force majeure och det kan vara möjligt att hävda att force majeure därigenom är en allmän rättsprincip som går att göra gällande i alla avtal om parterna inte avtalat något annat.

4. Hävda svåra omständigheter – ”hardship”
Är situationen att betraktas som så kallat ”hardship” – svåra omständigheter – kan du hävda att avtalet ska omförhandlas. I Unidroit:s regelverk ingår även hardship, vilket kan beskrivas som en rätt att för en part att begära omförhandling av ett avtal om balansen i avtalet fundamentalt ändrats genom att partens kostnader ökat eller nytta minskat. Men det krävs också att omständigheten som lett fram till detta hände efter att avtalet ingicks, att omständigheten inte kan kringgås eller övervinnas, att omständigheten ligger utanför partens kontroll och att parten inte svarar för omständigheten enligt avtalet. Om hardship föreligger ska parterna förhandla för att nå ett nytt avtal där balansen återställs. Om parterna inte kan komma överens så kan en domstol slutligen jämka eller avsluta avtalet.

Har du frågor eller vill veta mer? Välkommen att höra av dig så hjälper vi dig.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

COVID-19 | Coronaviruset, Kommersiella avtal

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.