Artikel | 23 maj 2025

Tillstånd för gårdsförsäljning – advokatens bästa tips

Responsive image

Det är hög tid att agera för den som vill bedriva gårdsförsäljning av alkohol redan i sommar. Nu finns de färdiga föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten på plats – men vad säger egentligen regelverket? Helena Nilsson, advokat på Setterwalls Advokatbyrå reder ut föreskrifterna och delar sina bästa tips.

Branschen har väntat på Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd gällande gårdsförsäljning av alkohol, då det tidigare förslaget mött kritik. Nu har de färdiga föreskrifterna publicerats, och det kan konstateras att flera av bestämmelserna är mindre ingripande än vad som tidigare föreslagits. Föreskrifterna kommer dock enbart några veckor innan gårdsförsäljning blir tillåtet i Sverige. Med andra ord är det hög tid att agera nu för de tillverkare som vill bedriva gårdsförsäljning redan i sommar. Inte minst behöver kommunerna nu snabbt sätta sig in i regelverket.

Helena Nilsson, advokat och delägare på Setterwalls Advokatbyrå, har mångårig erfarenhet av regulatoriska frågor inom bland annat livsmedelsindustrin. Nu ger Helena sina bästa tips till tillverkarna.

– Från och med den 1 juni i år kommer gårdsförsäljning av alkohol att vara tillåtet i Sverige, i vart fall under en prövoperiod om sex år. En möjlighet som kommer med en mängd krav på bland annat försäljningsstället. Det är därför viktigt att sätta sig in i regelverket och inte minst agera snabbt för den som vill bedriva försäljning av alkohol i år, säger Helena Nilsson, advokat på Setterwalls Advokatbyrå.

I praktiken går det till så att ansökan om tillstånd skickas till den kommun där verksamheten ska bedrivas. Sedan är det kommunernas ansvar att genomföra tillståndsprövning, meddela tillstånd samt utöva tillsyn.

– Att sätta sig in i regelverket är A och O för att skyndsamt få sitt tillstånd på plats, och för den som tidigare inte arbetat med tillståndsansökningar kan processen upplevas komplicerad. Därför har vi satt ihop en lista med några punkter som man bör tänka på, men det är viktigt att förstå att detta är ett helt nytt regelverk, och det kommer att ta tid för såväl verksamheter som kommuner att komma i gång med gårdsförsäljningen, säger Helena Nilsson.

 

Advokaten sammanfattar: Fyra viktiga punkter att tänka på inför ansökan.

  1. Sätt rutiner för era arrangemang

Gårdsförsäljning får endast ske i samband med ett kunskapshöjande arrangemang, som ska pågå i minst 30 minuter. Längden på besöksarrangemanget och dess innehåll har framhållits som viktiga aspekter i regelverket. Bland annat måste arrangemanget ledas av en fysisk person och försäljning får aldrig ske tidigare än klockan 10:00 eller senare än klockan 20:00. Dock får respektive kommun avgöra vilka tider inom intervallet som försäljning får ske, det är alltså viktigt att ta reda på vad som gäller i den egna kommunen.

  1. Möt kraven på egenkontroll

Den som bedriver gårdsförsäljning ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram. Folkhälsomyndigheten har nu förtydligat vilka uppgifter som egenkontrollprogrammet ska innehålla. Det handlar bland annat om hur besöksarrangemanget genomförs och hur besökarna får ta del av information om alkoholens skadeverkningar, hur ålderskontroller sker vid försäljning, hur man följer upp produktionsvolymen av olika dryckesslag samt hur prissättning av alkoholdryckerna och besöksarrangemanget görs.

  1. Kunskapsprov – identifiera vilka som omfattas

Den som ansöker om tillstånd för försäljning ska avlägga ett prov. Provet avser tre områden: alkoholpolitik, bestämmelser om gårdsförsäljning och provsmakning, samt bestämmelser om tillsyn. För godkänt krävs minst 75 procent rätt inom varje område. Vem eller vilka som omfattas av provkravet skiljer sig åt, bland annat beroende på storlek på verksamheten. Man bör alltså ta reda på de specifika kraven för ens egen verksamhet – och även notera att det kan vara flera personer som behöver utföra provet.

  1. Boka in provtillfälle och skicka in ansökan

Tidsramen för sommarens försäljning är snäv. Från och med den 20 maj är det möjligt att boka in provtillfällen – och själva provet kan göras från och med månadsskiftet. Inlämning av ansökan, tillsammans med godkända kunskapsprov kan med andra ord göras från och med 1 juni 2025. Hur lång tid handläggning av en ansökan tar kommer att variera från kommun till kommun.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Life Sciences

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.