event / 06 dec 2022

Webbinarium: Koldioxidtullar på import till EU – Carbon Border Adjustment Mechanism

Responsive image

Tidigare i år lade EU fram förslaget till ”Carbon Border Adjustment Mechanism” (CBAM) som nu gradvis kommer att börja införas. Förslaget innebär i praktiken att företag som importerar varor till EU ska betala lika mycket för varornas koldioxidutsläpp som om de hade varit producerade inom unionen.

Inledningsvis ska ett antal produkter (cement, gödningsmedel, elproduktion, järn och stål samt aluminium) omfattas av tullarna men på sikt kan fler varor bli aktuella. EU-importörer av dessa produkter ska rent praktiskt köpa koldioxidcertifikat som motsvarar de utsläppsrätter som krävts om produktionen skett inom EU.

Sydsvenska Handelskammaren sänder i samarbete med Setterwalls ett webbinarium där vi ger en bakgrund till varför EU inför tullarna och en överblick kring hur systemet är tänkt att fungera.

Vi belyser bland annat:

  • Vad händer under övergångsfasen 2023 – 2026? Visst rapporteringskrav införs för de varor som inledningsvis ska omfattas.
  • Hur är systemet rent praktiskt tänkt att fungera från 2026?
  • Hur är CBAM kopplat till EU:s utsläppshandel?
  • Vilka importer som kommer att omfattas samt vilka krav som kommer att ställas på EU importörer.

Avslutningsvis berör vår föreläsare även en del frågor som fortfarande är oklara. Föreläsare är Setterwalls Omar Khalil, expert på frågor rörande moms, tull- och punktskatt.

  • När? tisdag 6 december 2022
  • Tid? kl. 9.30-10.30

Läs mer om pris och anmälan via länken nedan. Tipsa gärna dina kontakter om webbinariet. Välkommen med din anmälan!

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.