artikel | 06 sep 2024

Arbetsrättsliga nyheter – uppdatering september 2024

Responsive image

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter

Den nya regelstruktur som Arbetsmiljöverket beslutade om i september 2023 träder i kraft den 1 januari 2025. Regelstrukturen består av femton nya föreskrifter, så kallade AFS, som kommer att ersätta samtliga nu gällande 67 föreskrifter.

Läs hela artikeln här.

 

Genomförande av lönetransparensdirektivet (SOU 2024:40)

Utredningen om genomförande av lönetransparensdirektivet har presenterat sitt betänkande med förslag på hur EU:s lönetransparensdirektiv ska implementeras i svensk lag. Direktivet, som syftar till att säkerställa lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete, ska vara införlivat i svensk lagstiftning senast i juni 2026. För att uppnå detta föreslås bland annat ett nytt kapitel i diskrimineringslagen om insyn i lönesättningen.

Läs artikeln här.

 

Uthyrningslagen

Som en del av ”nya LAS” fick Uthyrningslagen en ny regel. Den nya regeln kräver att kundföretag erbjuder tillsvidareanställning till inhyrda bemanningsanställda som har varit placerade på en och samma driftsenhet hos kundföretaget i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod. Alternativt kan kundföretaget ersätta arbetstagaren med två månadslöner. Regeln, som gäller från 1 oktober 2022, tillämpas snart för första gången.

Läs artikeln här.

 

AD 2024 NR 12 – Arbetsgivaren hade rätt att säga upp en anställd som hade fått en stroke

En polis blev uppsagd från sin anställning på grund av att han efter en stroke hade fått sin arbetsförmåga nedsatt i så väsentlig grad att han inte längre kunde utföra arbete av någon betydelse för arbetsgivaren. Arbetstagarsidan menade att uppsägningen var felaktig och begärde skadestånd samt diskrimineringsersättning. Arbetsdomstolen fann att uppsägningen var sakligt grundad och att ingen diskriminering förekommit.

Läs hela artikeln här.

 

AD 2024 nr 40 – Verksamhetsövergång eller inte?

Ett bolag, Nobina, bedrev delar av Region Uppsalas busstrafik på entreprenad. Efter upphandling upphörde Nobinas uppdrag och ett annat bolag, Keolis, började bedriva all regionens busslinjetrafik. Tvist uppkom om det i samband med övergången av busstrafikuppdraget skulle anses ha skett en verksamhetsövergång enligt 6 b § anställningsskyddslagen, innebärande att anställningarna hos Nobina automatiskt skulle ha övergått till Keolis.

Läs hela artikeln här.

 

AD 2024 nr 46 – Fråga om arbetstagare som brutit mot drogpolicy

En anställd testade positivt för nedbrytningsprodukter av cannabis och kokain vid drogtest som utfördes av arbetsgivaren. Arbetsgivaren ansåg att den anställde inte var tillgänglig för arbete så länge narkotikatester visade positiva resultat för narkotika och stängde av arbetstagaren från arbetet utan lön. Frågan i målet var om den anställde hade rätt till lön under avstängningsperioden.

Läs hela artikeln här.

 

Kommande prövning av konkurrensklausuls skälighet

I ett nyligen avgjort rättsfall har Hovrätten för Västra Sverige (mål T 5267-22) förpliktat två privatpersoner och ett av dem ägt aktiebolag att betala ett vite på ca 4 000 000 kr till motparterna (ett bolag och en privatperson) på grund av brott mot en konkurrensklausul i parternas samarbetsavtal.

Läs hela artikeln här.

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.