Artikel | 14 Apr 2020

Att hyrbilar är utrustade med radiomottagare föranleder ingen upphovsrättslig ersättningsskyldighet

Responsive image

Den 2 april 2020 kom EU-domstolens dom i mål C-735/18 angående en begäran om förhandsavgörande framställd av Högsta Domstolen i målen mellan Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå u.p.a (STIM) och Fleetmanager Sweden AB (”Fleetmanager”) respektive Svenska artisters Intresseorganisation ek. för. (SAMI) och Nordisk Biluthyrning AB (”Nordisk Biluthyrning”). En avgörande fråga i målen var huruvida uthyrning av hyrbilar som var standardustrustade med radiomottagare utgjorde en överföring/återgivning till allmänheten. EU-domstolen sade nej – någon sådan överföring har inte skett. Domen ger vägledning för hur begreppet överföring ska tolkas men lämnar samtidigt efter sig ett antal intressanta, men än så länge obesvarade frågor, på upphovsrättens område.  

STIM företräder artister och musiker och SAMI företräder musikskaparna som har skrivit text och musik. Upphovsrättslig ersättning ska betalas till båda organisationerna. Tidigare fanns en branschöverenskommelse mellan STIM/SAMI och branschorganisationen Biluthyrarna enligt vilket Biluthyrarnas medlemmar fick en licens av STIM/SAMI att överföra musikaliska verk till allmänheten mot en årlig avgift. Samma avgift tillämpades gentemot icke-medlemmar. Branschöverenskommelsen sades upp 2014. Branschöverenskommelser har generellt stor betydelse på det upphovsrättsliga området. Nyligen kommenterade vi t.ex. en annan dom som gällde SAMI:s rätt till ytterligare ersättning för ett hotells musikutnyttjande baserat på tolkningen av en branschöverenskommelse inom hotellverksamhet. Läs mer här.

Fleetmanager hyr ut ca 1 800 bilar årligen till företag vars huvudsakliga verksamhet består av biluthyrning under varumärket Sixt. Nordisk Biluthyrning hyr i sin tur ut bilar till privatpersoner, myndigheter och företag. Samtliga bilar är försedda med radiomottagare.  Bolagen hade tidigare betalat ersättning till STIM och SAMI men efter det att branschöverenskommelsen sades upp slutade båda företagen att betala den årliga licensavgiften. Detta resulterade i att STIM stämde Fleetmanager vid Malmö tingsrätt för medverkan till upphovsrättsintrång (talan väcktes innan immaterialrättsliga mål centraliserats till Patent- och Marknadsdomstolen). Parallellt väckte Nordisk Biluthyrning talan vid Patent – och Marknadsdomstolen och yrkade att Nordisk Biluthyrning inte skulle betala ersättning till SAMI för användning av ljudupptagningar på basis av att företagets bilar var utrustade med radiomottagare och CD-spelare. Malmö tingsrätt och Patent – och marknadsdomstolen kom båda fram till att tillhandahållande av radiomottagare/CD-spelare utgjorde överföring till allmänheten. Dock gjorde Malmö tingsrätt bedömningen att Fleetmanager inte hade medverkat till intrånget och ogillade därför STIM:s talan.  

Malmö tingsrätts dom fastställdes efter överklagande men Patent – och Marknadsöverdomstolen (PMÖD) ansåg inte att tillhandahållande av radiomottagare/CD-spelare utgjorde överföring/återgivning till allmänheten. Båda målen överklagades till Högsta Domstolen som begärde att EU-domstolen genom förhandsavgörande skulle besvara frågorna om huruvida tillhandahållande av bilar standardutrustade med radiomottagare utgör överföring/återgivning till allmänheten och vilken betydelse, om någon, omfattningen av biluthyrningen har.

Inledningsvis konstaterar EU-domstolen att begreppen överföring till allmänheten respektive återgivning till allmänheten ska ges samma innebörd. Vidare konstaterar EU-domstolen att begreppet överföring till allmänheten innehåller två kumulativa kriterier, nämligen dels att det ska ha skett en överföring av ett verk, dels att överföringen av verket ska ha skett till allmänheten. För att avgöra om något utgör överföring/återgivning till allmänheten ska man enligt EU-domstolen göra en bedömning i det enskilda fallet och då hänsyn till ett flertal olika kriterier. EU-domstolen understryker i detta avseende vikten av att titta på användaren och om denna agerat avsiktligt eller inte. En överföring förutsätter således att användaren vidtar åtgärder för att ge sina kunder tillgång till ett skyddat verk med full vetskap om konsekvenserna av handlandet. Att bara tillhandahålla de fysiska förutsättningarna för att möjliggöra eller genomföra en överföring är inte tillräckligt, vilket framgår av skäl 27 i direktiv 2001/29 om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället. Sammanfattningsvis menar EU-domstolen att tillhandahållandet av en inbyggd radiomottagare i en hyrbil skiljer sig från tidigare fall som EU-domstolen prövat. Sådana tidigare fall har avsett frågan om t.ex. pubägares och hotellägares tillhandahållande av radio eller TV-apparater utgör överföring till allmänheten. EU-domstolen har då kommit fram till att så är fallet eftersom det tillhandahållandet inneburit ett aktivt och avsiktligt installerande av TV – eller radioapparater som möjliggjort spridning av verk. Eftersom EU-domstolen i det nu aktuella fallet istället kom fram till att själva tillhandahållandet inte utgör en överföring prövade man inte huruvida ”överföringen” skett till allmänheten och inte heller vilken betydelse, om någon, omfattningen av biluthyrningen hade, vilket utgjorde Högsta Domstolens andra fråga. 

Beaktat att olika domstolar kommit till helt skilda slutsatser ger domen välkommen vägledning kring vad som faktiskt utgör en överföring. Samtidigt finns det fortfarande obesvarade frågor kring vilka faktorer som blir relevanta vid bestämmandet av om en överföring har skett till allmänheten eller inte.

I Sverige liksom i många andra länder saknas möjligheter att registrera upphovsrätt och i tvister på området finns det därför ofta anledning att ifrågasätta ett påstått skydd som sådant. Innan man avtalar om att utge ersättning baserat på ett påstått upphovsrättsligt skydd är det därför viktigt att först ta ställning till om (1) verket som man avser att använda/tillhandahålla åtnjuter upphovsrättsligt skydd överhuvudtaget och (2) om det som man avser göra med verket faktisk förutsätter att man betalar upphovsrättslig ersättning eller inte. I det här fallet t.ex. visade det sig att tillhandahållande av radioapparater inte utgjorde överföring till allmänheten och det fanns därför inte heller någon grund för att utge någon licensavgift vilket man alltså redan gjort under lång tid.  

Vi på Setterwalls bistår kontinuerligt klienter i avtalsförhandlingar och tvister på det upphovsrättsliga området. Tveka därför inte att kontakta oss vid frågor kring upphovsrätt.

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.