artikel / 23 mar 2016

Förslag om ändrade regler för beskattning av incitamentsprogram

Responsive image

Incitamentsutredningen presenterade den 15 mars sitt förslag om ändrade regler för beskattning av incitamentsprogram. Uppdraget var att se över reglerna för beskattning av incitamentsprogram i syfte att skapa konkurrenskraftiga regler för att öka möjligheterna att attrahera och behålla nyckelkompetens samt främja tillväxt för unga kapitalsvaga företag. Utredningens förslag innebär i huvudsak tre nyheter.

  1. Kvalificerade personaloptioner

Utredningen föreslår att en ny typ av personaloptioner införs där anställda under vissa förhållanden inte ska förmånsbeskattas och arbetsgivaren inte heller ska betala arbetsgivaravgifter. De kvalificerade personaloptionerna förmånsbeskattas varken vid tilldelning eller vid utnyttjandet för förvärv av aktier. En senare vinst vid avyttring av de aktier som förvärvats genom optionerna beskattas som inkomst av kapital. Reglerna om s.k. kvalificerade andelar i fåmansföretag kan dock medföra delvis beskattning i inkomstslaget tjänst för många.

För att kunna erbjuda kvalificerade personaloptioner krävs bland annat att företaget bedrivit verksamhet i högst 7 år och att företaget inte har mer än 50 anställda. Vidare får företaget inte bedriva viss verksamhet, exempelvis uthyrning av fastigheter, och det finns vissa värdebegränsningar för optionerna. Tillämpningsområdet för kvalificerade personaloptioner är alltså begränsat, såväl i fråga om den verksamhet som får bedrivas i företaget som under vilken tidsperiod en kvalificerad personaloption kan utges.

Förslaget ska finansieras genom en höjning av den schablonintäkt som juridiska personer påförs på avsättningar till periodiseringsfonder.

  1. Värdepappersregeln

Utredningen föreslår att den så kallade värdepappersregeln justeras. Hembudsklausuler med innebörden att innehavaren tvingas sälja tillbaka värdepapperet utan full ersättning för marknadsvärdet och som gäller i mer än två år ska medföra att beskattningstidpunkten vid förmånliga förvärv av värdepapper skjuts upp till dess att villkoret inte längre gäller. Undantag gäller för villkor i aktieägaravtal under vissa förutsättningar.

Förändringen i värdepappersregeln innebär alltså att beskattningen skjuts upp när det finns vissa förfoganderättsinskränkningar, vilket i en situation där värdet ökar leder till att en högre intäkt ska tjänstebeskattas med socialavgiftsskyldighet för arbetsgivaren. Det innebär alltså en ökad beskattning jämfört med dagens praxis.

  1. Marknadsvärdering

Utredaren föreslår en uttrycklig regel att förfoganderättsinskränkningar inte ska påverka marknadsvärderingen av värdepapper.

En särskild dokumentations- och kontrolluppgiftsskyldighet införs också när värdepapper har förvärvats på grund av tjänst.

  1. Vad händer nu?

Betänkandet kommer i nästa steg att sändas på remiss och utredningens förslag är att ändrade regler ska gälla från och med den 1 januari 2018.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.