artikel / 11 apr 2017

Förslaget för att motverka skattefördelar vid paketerade transaktioner med fastigheter är ute på remiss

Responsive image

Den 30 mars 2017 presenterades betänkandet Vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet (SOU 2017:27). Betänkandet innehåller bl.a. förslag för att motverka skattefördelar vid paketerade transaktioner med fastigheter och förslag om att sänka stämpelskatten och att stämpelskatt ska införas vid vissa fastighetsbildningsåtgärder. Samtliga nya bestämmelser föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Setterwalls har i ett tidigare nyhetsbrev sammanfattat hela förslaget, se här. Några dagar efter att betänkandet lämnades över till regeringen offentliggjorde regeringen att förslagen inte kommer behandlas i höstens budgetproposition och att regeringen skulle göra en konsekvensanalys av utredningen innan den går ut på remiss.

Igår, den 10 april 2017, offentliggjorde regeringen att betänkandet i sin helhet remitterats. 67 remissinstanser har blivit ombedda att inkomma med sina remissvar innehållande synpunkter på förslagen eller materialet i betänkandet till Finansdepartementet senast den 14 augusti 2017. Efter att remissrundan är avslutad kommer svaren att bearbetas varefter Finansdepartementet tar ställning till utredningens förslag.

Om Finansdepartmentet väljer att gå vidare med hela eller delar av förslaget utformar Finansdepartementet ett lagförslag som slutligen ska godkännas av riksdagen innan bestämmelserna kan träda i kraft.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.