artikel / 17 mar 2020

HD förtydligar gränserna för vad som kan utgöra en muta

Responsive image

Högsta domstolen har idag i en dom, som fått titeln ”Musikmiddagarna”, frikänt samtliga personer som tidigare anklagats för mutor i samband med att två organisationer bjudit in myndighetsanställda till årsmiddagar. Under middagarna serverades mat och alkohol och musikalisk underhållning förekom. Kärnfrågan i målet var om middagarna utgjort ”otillbörliga förmåner”, något som är ett krav för att de ska kunna utgöra mutor enligt brottsbalken.

I domen gör HD flera generella uttalanden kring hur man ska bedöma om en förmån är otillbörlig eller inte. Av det som kan utläsas ur domen vill vi särskilt lyfta fram några punkter:

  • Eftersom uttrycket ”otillbörlig förmån” är vagt måste man av legalitetsskäl vara försiktig när man tolkar begreppet. Det måste vara möjligt för en enskild att kunna förutsäga när hen agerar straffbart.
  • Det är inte tillräckligt att givandet eller mottagandet av en förmån är olämpligt eller oetiskt i mer allmän bemärkelse för att förmånen ska bedömas som otillbörlig. För straffbarhet krävs att handlandet ligger klart utanför gränsen för det godtagbara. Var den här gränsen går påverkas av rådande sociala eller etiska normer och kan alltså påverkas av den samhällsutveckling som sker.
  • Vid förmåner som ges till myndighetspersoner är det av särskild betydelse om det finns konkreta och aktuella beröringspunkter mellan givaren och mottagaren (exempelvis ett pågående ärende där mottagaren ska fatta beslut som rör givaren), i dessa fall ökar risken att förmånen kan påverka mottagaren och tröskeln för när förmånen är otillbörlig blir då lägre.
  • Om förmåner lämnas och tas emot öppet minskar risken för att förmånen ska bedömas vara otillbörlig.

Efter en helhetsbedömning av årsmiddagarna kom HD fram till att dessa inte utgjorde otillbörliga förmåner och därmed frikändes också samtliga tilltalade.

Det har länge saknats vägledande praxis kring i vilka fall det är tillåtet att bjuda myndighetsanställda på olika former av evenemang där nöjesinslag förekommer. HDs dom är därför ett välkommet förtydligande till både företag och myndigheter.

Kontakt:

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.