Artikel | 08 Oct 2024
Konkurrensverket står fast vid sitt kritiserade ställningstagande om ÄTA-bestämmelserna i AB/ABT
Under fredagen den 4 oktober 2024 publicerade Konkurrensverket (”KKV”) en analys som uppföljning på verkets förslag till ställningstagande om att ÄTA-bestämmelserna i standardavtalen AB/ABT inte uppfyller kraven på ändrings- och optionsklausuler i lagen om offentlig upphandling (”LOU”). Setterwalls var en av många aktörer i byggbranschen som under våren lämnade in negativa synpunkter på KKVs förslag, läs Setterwalls synpunkter här.
Förslaget, som publicerades i maj, möttes av kritik både från beställare och entreprenörer. I huvudsak efterfrågades en konsekvensanalys med tanke på att konsekvenserna av ställningstagandet riskerar att bli både långgående och kostnadsdrivande samt medföra risk för stora problem i pågående projekt. Enligt kritikerna riskerar ställningstagandet att leda till försämrad konkurrens då förutsebarheten i upphandlingar minskar, något som knappast var avsikten. Läs hela Setterwalls tidigare artikeln på temat här.
KKVs resonemang i den nu publicerade analysen är i stort desamma som i förslaget till ställningstagande. KKV står helt enkelt fast vid att ÄTA-bestämmelserna i AB/ABT inte uppfyller kraven på ändrings- och optionsklausuler som ställs upp i LOU. I analysen åberopas EU-domstolspraxis för att påvisa att stöd inte finns för att tillämpa ett varierande krav på ändringsklausulers tydlighet. Vidare avfärdas beaktandet av annan praxis, skiljedomar och branschpraxis i övrigt med anledning av brist på bland annat offentlighet och enhetlighet. Enligt KKV tar bestämmelserna i LOU om ändring av kontrakt endast sikte på ändringsklausulens lydelse, vilket KKV anser talar för att kontraktet ska kunna läsas och förstås utan utfyllnad från externa tolkningsdata. KKV bemöter inte heller behovet av en konsekvensanalys, trots alla de risker som påtalades i remisserna, vilket lämnar aktörerna i byggbranschen ovissa om hur KKVs analys ska tolkas och användas i praktiken.
Byggandets kontraktskommitté (”BKK”) arbetar för närvarande på reviderade versioner av standardavtalen och enligt uppgift kommer förslagen ut på remiss inom kort. En möjlighet att är att förslagen innefattar förtydligande av ÄTA-bestämmelserna. Detta scenario kanske inte är alltför troligt då BKK i sina synpunkter på KKVs ställningstagande anförde att ÄTA-bestämmelserna i sin nuvarande utformning inte strider mot kraven i LOU (en uppfattning som delades av byggbranschen i övrigt).
Kontakt:
Verksamhetsområde: