Artikel | 23 maj 2025
Lagförslag om nya regler för delägare i fåmansföretag överlämnat till Lagrådet

Regeringen har den 22 maj överlämnat en lagrådsremiss för implementering av nya skatteregler för delägare i fåmansföretag (de så kallade 3:12-reglerna) till Lagrådet. Bakgrunden till lagförslaget är betänkandet SOU 2024:36 ”Förenkla och förbättra!” som presenterades i maj 2024 och som därefter varit ute på remiss. Lagförslaget innebär flera betydande förändringar för den som äger kvalificerade andelar i ett fåmansföretag och Setterwalls sammanfattar i denna artikel några av de viktigaste förändringarna i förhållande till det nuvarande regelverket.
Så som 3:12-reglerna är utformade idag behöver delägare som innehar kvalificerade andelar i fåmansföretag årligen beräkna ett gränsbelopp. En delägares andelar blir kvalificerade om denne själv är eller har närstående som är verksamma i betydande omfattning i företaget, ett direkt eller indirekt ägt dotterbolag till företaget eller ett företag som bedriver samma eller likartad verksamhet under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren. Enligt de nuvarande reglerna kan gränsbeloppet beräknas enligt antingen förenklingsregeln eller huvudregeln. Utdelning och kapitalvinst inom gränsbeloppet beskattas med en effektiv skattesats om 20 procent. Utdelning och kapitalvinst som överstiger gränsbeloppet beskattas i inkomstslaget tjänst.
Det övergripande syftet med lagförslaget har enligt regeringen varit att såväl förenkla som förbättra reglerna för delägare i fåmansföretag. Regeringen vill också minska den administrativa bördan för företagare och Skatteverket.
VAD INNEBÄR LAGFÖRSLAGET
Kvalifikation
Enligt de nuvarande reglerna är andelar kvalificerade om delägaren eller närstående varit verksam i företaget under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren. Lagförslaget innebär att kvalifikationstiden ska förkortas till fyra år, innebärandes ett års kortare karenstid innan kvalifikation upphör. Den förkortade tidsperioden föreslås tillämpas för den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen, kvalificeringsreglerna, utomståenderegeln och karensregeln.
En gemensam beräkningsregel för gränsbeloppet
Förslaget innebär att förenklingsregeln och huvudregeln ersätts av en gemensam beräkningsregel för beräkningen av årets gränsbelopp. Gränsbeloppet ska enligt förslaget bestå av summan av ett grundbelopp, lönebaserat utrymme och en ränta på omkostnadsbeloppet. Beräkningsregeln ska användas av samtliga delägare i företaget.
Grundbeloppet
Grundbeloppet, som ska ersätta förenklingsregelns schablonbelopp, föreslås uppgå till fyra inkomstbasbelopp och ska fördelas lika på företagets andelar. En delägare som äger andelar i flera företag får totalt bara tillgodoräkna sig ett grundbelopp, vilket ska proportioneras mellan företagen utifrån ägarandel.
Lönebaserat utrymme
Enligt lagförslaget ska samtliga delägare kunna tillgodoräkna sig lönebaserat utrymme, innebärandes att de befintliga kraven på ägarandel (fyra procent av kapitalet) och löneuttagskravet slopas. Det lönebaserade utrymmet ska enligt förslaget utgöra 50 procent av delägarens andel av löneunderlaget minskat med ett schabloniserat löneavdrag om åtta inkomstbasbelopp. Löneunderlaget föreslås att liksom enligt nuvarande regler bestå av sådan kontant ersättning som beskattas i inkomstslaget tjänst hos den anställde i företaget eller dotterbolag. Det föreslås dock att den särskilda definitionen av dotterbolag ska slopas och dessutom ska dotterbolag som ägs genom en alternativ investeringsfond inte längre räknas med vid beräkning av löneunderlaget. Vidare ska makar kunna göra ett gemensamt schabloniserat löneavdrag.
Ränta på omkostnadsbeloppet
På omkostnadsbelopp för aktier av samma slag och sort som överstiger 100 000 kronor får en särskild ränta beräknas vilken får läggas till omkostnadsbeloppet. Räntan föreslås beräknas till statslåneräntan ökad med nio procentenheter, motsvarande dagens uppräkning som dock gäller för hela omkostnadsbeloppet
Övrigt kring beräkning av gränsbeloppet
Enligt de nuvarande reglerna kan delägare i fåmansföretag räkna upp sitt sparade utdelningsutrymme med statslåneräntan ökad med tre procentenheter. Enligt förslaget ska det fortsatt vara möjligt att föra vidare sparat utdelningsutrymme till kommande år men det ska inte längre vara möjligt att tillgodoräkna sig en ränteökning av det sparade utdelningsutrymmet.
Utökad uppgiftsskyldighet
Den som innehar kvalificerade andelar ska lämna de uppgifter Skatteverket behöver för att kunna tillämpa de nya reglerna.
SKILLNADER MELLAN BETÄNKANDET OCH REGERINGENS LAGFÖRSLAG
Regeringens lagförslag överensstämmer i flera delar med betänkandets lagförslag. Vissa förslag har dock lämnats utan åtgärd av regeringen där bland annat förslaget om att i utomståenderegeln införa ett uttryckligt krav på minst 30 procent utomstående ägande har slopats. Betänkande föreslog även en särskild definition av begreppet närstående där bland annat syskon skulle undantas vilket regeringen inte heller valt gå vidare med. Även betänkandets förslag om ett gemensamt takbelopp för utdelning och kapitalvinst om 90 inkomstbasbelopp har lämnats utan åtgärd.
Regeringen har inte lämnat några särskilda kommentarer kring de delar av betänkandets lagförslag som de inte valt att gå vidare med varför några förändringar i regelverket i dessa delar inte kan förväntas i närtid.
Lagrådsremissen omfattar även ett förslag från promemorian ”Beskattning av viss avkastning från riskkapitalfonder”, så kallad carried interest, som överlämnades i januari 2025, i den del som avser undantag för löneunderlag i dotterbolag som ägs genom en alternativ investeringsfond. Övriga förslag i den promemorian lämnas dock okommenterade, men det utesluter inte att regeringen återkommer till dessa vid ett senare tillfälle.
SETTERWALLS KOMMENTAR
Setterwalls välkomnar att det nu presenterats ett konkret lagförslag som ökar möjligheterna att utvärdera och analysera de praktiska konsekvenserna av förslaget för delägare i olika fåmansföretag. Reglerna innebär i Setterwalls mening ett flertal förbättringar, bland annat i form av grundbeloppet som möjliggör ett högre gränsbelopp och det slopade kapitalandelskravet för tillgodoräknande av lönebaserat utrymme. Det hade dock varit välkommet att också införa ett gemensamt takbelopp för utdelning/kapitalvinst liksom att införa en kodifiering av kravet på 30 procent utomstående ägande i den s.k. utomståenderegeln. Setterwalls noterar också att en risk med det schabloniserade löneavdraget om åtta inkomstbasbelopp vid beräkningen av det lönebaserade utrymmet är att det kan komma att missgynna delägare som äger en mindre andel i företaget. Vikten av förenkling genom ökad automatisering kan också ifrågasättas i förhållande till att delägarna inte själva föreslås få välja från vilket företag grundbeloppet ska beräknas, i det fall en delägare äger kvalificerade andelar i flera företag.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026 och tillämpas på beskattningsår som börjar efter den 31 december 2025. Nästa steg i lagstiftningsprocessen är nu att Lagrådet ska yttra sig och regeringen ska därefter ta fram en slutlig proposition. Regeringen skriver dock att ”[o]m förslagen i lagrådsremissen kommer att presenteras i budgetpropositionen för 2026 [som lämnas under hösten], och i vilken omfattning och med vilken dimensionering, blir beroende av det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med budgetpropositionen”. Det återstår således att se när lagförslaget återfinns i proposition.
Setterwalls skattegrupp har omfattande kunskap och stor erfarenhet av rådgivning inom frågor relaterade till fåmansföretag, ägarstrukturer och ägarskiften. Välkommen att kontakta oss med frågor och om hur lagförslaget kan komma att påverka ert företag.
Innehållet är en allmän redogörelse av enbart informativ karaktär och är inte juridisk rådgivning att lägga till grund för bedömning i ett enskilt ärende.
Kontakt:
Verksamhetsområde: