artikel | 29 okt 2020

LAS-utredningen faller, trots att det framstår vara oklart vilka av arbetsmarknadens parter som är med på tåget

Responsive image

Tidigare idag, den 29 oktober 2020, höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en pressträff angående den s.k. LAS-utredningen (även kallad Toijer-utredningen). Hon meddelade att regeringen inte kommer att utgå från utredningen i sitt arbete för att reformera den svenska arbetsrätten. Enligt Nordmark är regeringens uppfattning, efter samtal med parterna separat, att parterna har nått en överenskommelse. Denna överenskommelse ger regeringen möjlighet att gå vidare med parternas förslag och skrota utredningen. I ett uttalande säger statsminister Stefan Löfvén att ”Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen”.

Överenskommelsen som Eva Nordmark och Stefan Löfvén hänvisar till har ingåtts mellan PTK och Svenskt Näringsliv. LO har sagt nej till överenskommelsen och det kan därför ifrågasättas om överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv är tillräcklig för att regeringen ska kunna gå vidare med parternas förslag.

Setterwalls fortsätter att med spänning följa vad som nu händer med utredningen och de lagförslag som följer av regeringens vägval. Följ oss för vidare analys i vårt nästa nyhetsbrev.

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.