artikel / 16 feb 2016

Nya regler inom varumärkesrätten

Responsive image

Nytt i varumärkesvärlden – det nya varumärkesdirektivet trädde i kraft 15 januari 2016 och den nya varumärkesförordningen träder i kraft 23 mars 2016.

Ny svensk varumärkeslag
I och med ikraftträdandet av det nya varumärkesdirektivet kommer vi att få en ny varumärkeslag i Sverige, men det kan dröja. EU:s medlemsstater har nämligen 3 år på sig att införliva förändringarna i nationell rätt och för vissa processuella förändringar har medlemsstaterna så länge som 7 år på sig. För Sverige innebär detta bl.a. att man kommer kunna häva ett varumärke pga. t.ex. icke-användning via en administrativ process istället för att behöva gå till domstol. Vi fortsätter att bevaka och rapportera detta löpande.

Ny varumärkesförordning för EU-varumärke
Redan den 23 mars 2016 börjar den nya varumärkesförordningen gälla vilken innebär en rad förändringar för varumärkesinnehavare. Nedan har vi sammanfattar de största ändringarna:

Ny klassificeringspraxis: risk att förlora skydd om inga åtgärder vidtas
När man söker skydd för ett varumärke ska man ange vilka varor och tjänster man vill ha skydd för. Alla varor och tjänster är indelade i totalt 45 olika klasser beroende på material och användningsområde. Enligt tidigare EU-praxis fick man skydd för samtliga varor och tjänster som tillhörde en viss klass om man angav den klassens klassrubrik. Detta gäller inte längre och man riskerar därmed att förlora skydd för de varor och tjänster som omfattades av den tidigare praxisen om inga åtgärder vidtas.

För att inte förlora tidigare skydd kan varumärkesinnehavare vars varumärke lämnats in innan den 22 juni 2012 lämna in en begäran om att varumärket ska omfatta andra varor/tjänster än de som framgår av klassrubrikens bokstavliga innebörd. En sådan begäran ska lämnas in senast den 24 september 2016. Vi uppmuntrar därmed alla varumärkesinnehavare att kontakta oss för att säkerställa att varumärkesskyddet motsvarar behovet av skydd även efter de nya reglerna träder ikraft.

Hårdare tag mot piratkopior
Varumärkesinnehavare kommer att ges rätt att ingripa mot piratkopierade varor som passerar EU i transit under förutsättning att innehavaren av varorna inte kan visa att varorna är ämnade för ett tredje land som varumärkesinnehavaren inte har något skydd i. Varumärkesinnehavare kommer dessutom kunna agera mot förberedande åtgärder som t.ex. etiketter med varumärkesinnehavarens varumärke på innan etiketterna har satts på produkter.

Borttagande av kravet på grafisk återgivning
Den tekniska utvecklingen har kommit allt längre och okonventionella varumärken som ljud och doftvarumärken blir allt viktigare, vilket ställer andra krav på ansökningsförfarandet. Varumärken behöver därför inte längre kunna återges grafiskt om det ändå är tydligt för omvärlden vad man söker skydd för. Detta öppnar upp för möjligheten att t.ex. söka skydd för ett ljudvarumärke med hjälp av en ljudfil istället för genom att ange noterna.

Officiella ansökningsavgiften kommer omfatta 1 istället för 3 klasser
Officiella ansökningsavgiften kommer att sänkas från 900 till 850 EUR men å andra sidan kommer detta bara att omfatta 1 klass istället för 3. Vill man ha skydd för fler än 1 klass betalar man 50 EUR för den första extra klassen och sedan 150 EUR per klass.

Kontakt
Setterwalls Advokatbyrå har lång erfarenhet av varumärkesfrågor. Kontakta oss gärna för att höra hur just du och dina varumärkesrättigheter påverkas av de kommande ändringarna.

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.