artikel / 21 mar 2018

Nya skatteregler för företagssektorn – begränsade ränteavdrag och sänkt bolagsskatt

Regeringen överlämnar idag en remiss till lagrådet avseende nya skatteregler för företagssektorn.

Förslaget innebär sammanfattningsvis följande:

  • En generell begränsning av ränteavdragsmöjligheter för företag införs i form av en s.k. EBITDA-regel. Begränsningen innebär i princip ett avdagsförbud för negativa räntenetton som överstiger 30 % av ett företags EBITDA (rörelseresultat före räntor, skatter, nedskrivningar och amorteringar).
  • Det införs samtidigt en undantagsregel innebärande att företag alltid, oberoende EBITDA, har rätt till avdrag för negativa räntenetton upp till 5 miljoner kronor.
  • Bolagsskatten sänks från 22 % till 20,6 % i två steg, till 21,4 procent år 2019 och till 20,6 procent år 2021.
  • De befintliga reglerna kring ränteavdragsbegräsningar görs mer förutsägbara.
  • Ett s.k. primäravdrag införs för hyreshus, innebärande en skattesänkning de första sex åren efter en ny- till eller ombyggnation.
  • Regler införs kring s.k. hybrida missmatchningar för att försvåra skatteplanering.
  • Regler införs beträffande leasing vad gäller räntedelen (och inte avskrivningsdelen)
  • De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

 

Kommentar
I lagrådsremissen har regeringen tagit till sig delar av den kritik som remissinstanserna framförde över det förslag som fanns i Finansdepartements promemoria, och det nya förslaget är enligt vår mening mer balanserat.

För det första kan konstateras att regeringen har valt att föreslå en EBITDA-regel istället för en EBIT-regel, vilket också var det som flertalet remissinstanser önskade. Detta är också en mer internationellt accepterad metod.

För det andra har regeringen höjt nivån i undantagsregeln från 100 000 kronor till 5 Mkr, vilket innebär att de flesta mindre och medelstora företagen inte kommer att drabbas av de nya avdragsreglerna.

För det tredje har regeringen valt att inte gå vidare med förslaget om att begränsa möjligheterna att dra av tidigare års underskott. Enligt det tidigare förslaget skulle rätten att dra av underskott begränsas under en två- eller treårsperiod.

 

Vad händer nu?
Efter att lagrådet har yttrat sig över regeringens förslag kommer regeringen att överlämna en proposition till Riksdagen. Vi kommer att återkomma med ytterligare information och analys av förslaget när denna proposition har överlämnats.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.