Artikel | 20 maj 2025

Regeringen remitterar ytterligare skatteförslag inför höstbudgeten: Sänkt bolagsskatt och SINK-skatt i fokus

Responsive image

Under gårdagen remitterade regeringen flera nya skatteförslag inför den kommande höstbudgeten. Bland förslagen återfinns en sänkning av bolagsskatten, en sänkning av den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta samt sänkt energiskatt på el.

Setterwalls sammanfattar de relevanta förslagen nedan.

 

Sänkt bolagsskatt

I promemorian föreslås att bolagsskatten sänks med 0,6 procentenheter, från nuvarande nivå på 20,6 procent till 20 procent. Även expansionsfondsskatten sänks i motsvarande mån. Regeringen föreslår även en rad följdändringar gällande reglerna för bl.a. periodiseringsfonder och avdragsrätt för lämnade koncernbidrag i vissa fall.

I det remitterade förslaget nämns att bolagsskatten har stor betydelse för företagens investerings- och lokaliseringsbeslut, och anses därmed vara en av de skatter som är mest skadliga för ett lands möjligheter till ekonomisk tillväxt. Enligt promemorian är det särskilt viktigt för Sverige att bolagsskattereglerna är internationellt konkurrenskraftiga. Det noteras att den svenska nominella bolagsskattesatsen i dag visserligen är lägre än medelvärdet i både EU och OECD, men att ett antal OECD-länder har en lägre nominell bolagsskattesats än Sverige samt att flera länder har aviserat sänkningar av skattesatsen.

Det bedöms centralt att Sverige tydligt signalerar välkomnande av investeringar, mot bakgrund av den ökade oron kring tullar och handelshinder och den effekt osäkerheten har på företagens investeringsbeslut. Sänkningen av bolagsskatten ses som en kraftfull åtgärd för att förbättra investeringsvillkoren och motverka negativa effekter av global osäkerhet.

Den nya bolagsskattesatsen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026 och gälla för beskattningsår som börjar efter den 31 december 2025.

Sänkt energiskatt på el

I promemorian föreslås även en sänkt energiskatt på el, genom att skattesatsen för 2026 fastställs till 41,1 öre per kilowattimme. Baserat på förväntad utveckling av KPI bedöms skattesatsen i annat fall uppgå till 44,1 öre per kilowattimme 2026. Skattesänkningen presenteras som ännu ett sätt att minska energikostnaderna för företag och hushåll. Förslaget bedöms även gynna konkurrenskraften för företag i Sverige.

Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026, men äldre bestämmelser ska fortfarande gälla för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

Sänkt särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Regeringen föreslår även att den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta (SINK) sänks från 25 till 20 procent (med undantag för sjöinkomst där skattesatsen är 15 procent). SINK-skatten utgår på inkomster från arbete i Sverige och vissa andra inkomster som tas emot av begränsat skattskyldiga personer (med undantag för artister och idrottsmän). Syftet med SINK är att underlätta för den skattskyldige och förenkla hanteringen för Skatteverket. För utomlands bosatta bör det därför, enligt promemorian, endast undantagsvis vara mer förmånligt att välja beskattning enligt inkomstskattelagen framför SINK.

Enligt förslaget har de senaste årens skattesänkande reformer i inkomstskattelagen gjort det motiverat att sänka SINK-skatten, av både förenklings- och neutralitetsskäl. För att undvika justeringsbehov vid varje förändring i inkomstskattelagen föreslås nu en sänkning med viss marginal.

Sänkningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026 och ska gälla inkomster som tas emot efter den 31 december 2025.

Övriga förslag

Utöver ovanstående remitterade regeringen igår även ytterligare förslag om bl.a. sänkt moms på tillträde till danstillställningar, skattelättnader för resor med kollektivtrafik, permanent skattefri laddning av elfordon på arbetsplatsen och förbättringar i regelverk om beskattning av skog.

Setterwalls kommentar

De föreslagna ändringarna välkomnas utifrån syftet att stärka Sveriges konkurrenskraft, underlätta investeringar och skapa ett mer attraktivt och förutsägbart skattesystem för både företag och privatpersoner. I vilken mån och omfattning de förslag som nu remitteras kommer att presenteras i budgetpropositionen återstår att se.

Setterwalls följer utvecklingen av samtliga nyheter på skatteområdet samt återkommer löpande med uppdateringar och fördjupande artiklar. I närtid förväntas bland annat förslag avseende justerade 3:12-regler samt särskilda beskattningsregler för s.k. carried interest, vilka kan komma att inkluderas i höstbudgeten. Välkommen att kontakta oss om du önskar veta mer om någon särskild nyhet och dess tillämpning för just er verksamhet.

 

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.