Artikel | 16 Jan 2025

Regeringen tar nästa steg mot framtidens kärnkraft i Sverige

Responsive image

Kärnkraftsprövningsutredningen överlämnade vid en pressträff den 15 januari 2024 sitt delbetänkande SOU 2025:7 Ny Kärnkraft i Sverige. Utredningen ska underlätta och möjliggöra utbyggnaden av nya kärnkraftsreaktorer i Sverige så snart som möjligt.

Utredningen innehåller två delar; en mer effektiviserad tillståndsprövning av kärnkraftsreaktorer med tydlighet och korta prövningstider som mål samt en översyn av avgifter för Strålsäkerhetsmyndighetens prövning och granskning av säkerhet- och strålskyddsfrågor.

Utredningen föreslår bland annat att regeringen i ett tidigt skede av miljötillståndsprocessen genom ett principbeslut ska ta ställning till om en kärnkraftsanläggning är förenlig med samhällets helhetsintressen. Regeringens tillåtlighetsprövning ersätts med att tillåtligheten istället prövas av mark- och miljödomstolen i samband med att tillståndsfrågan prövas. Fortsatt kommer kommunfullmäktiges tillstyrkan att krävas.

 

Behov av ett förenklat prövningssystem

Regeringen har som målsättning att Sverige senast år 2045 ska ha 100 procent fossilfri elproduktion och kärnkraft är en viktig del för att uppnå klimatmålet.

För att få anlägga kärnkraftverk idag krävs tillstånd enligt miljöbalken och lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (KTL). Det förutsätts ske en samordning mellan prövningarna. Vidare prövas ofta strålskydd- och säkerhetsfrågor av båda instanserna och prövningarna måste invänta varandra.

Dagens system är enligt utredningen inte är anpassat för prövning av nya reaktorer av olika slag och storlek. Prövningen är delvis otydlig och överlappande och det politiska ställningstagandet kommer för sent i processen. Det finns behov av ökad förutsägbarhet för sökanden med tydliga förväntningar och krav, minimering av dubbelarbete och tydlig ansvarsfördelning mellan olika aktörer.

Inte heller avgiftssystemet är enligt utredningen anpassat till den utveckling som skett vad avser olika typer av kärnkraftsreaktorer.

 

Utredningens förslag

  • Ny lag om principbeslut

    För att effektivisera tillståndsprövningen föreslår utredningen en ny lag om principbeslut som syftar till att regeringen i ett tidigt skede ska ta ställning till om en kärnkraftsanläggning är förenlig med samhällets helhetsintressen. För att kunna ta ställning behöver ansökan enligt utredningen vara väl avgränsad och tillräckligt preciserad men underlaget behöver inte vara lika detaljerat som inför dagens tillåtlighetsprövning.

    Ett principbeslut innebär att anläggningen ges företräde framför andra eventuella konkurrerande intressen enligt miljöbalken om hur en viss specifik plats ska användas. Regeringen ska göra en avvägning enligt 3 och 4 kap. miljöbalken och utredningen föreslår att beslutet om platsen är lämplig blir bindande. Principbeslutet innebär även att hänsyn har tagits till Sveriges säkerhet och att det inte heller föreligger några uppenbara hinder enligt KTL och Strålskyddslagen. Fortsatt kommer kommunfullmäktiges tillstyrkan att krävas. Regeringens beslut innebär dock ingen prövning av tillåtligheten utan den bedömningen görs i senare prövningar enligt miljöbalken och KTL där andra miljörättsliga frågor respektive säkerhets- och strålskyddsaspekter prövas.

  • En effektivare och mer ändamålsenlig prövning enligt miljöbalken

    För att motverka dagens dubbelprövning föreslår utredningen att det inte ska krävas en obligatorisk samordning mellan prövningarna enligt miljöbalken och KTL.  Mark- och miljödomstolens prövning ska främst avse konventionell miljöpåverkan, det vill säga inte omfatta frågor om säkerhet och strålskydd. Vidare ersätts regeringens tillåtlighetsprövning med att tillåtligheten istället prövas av mark- och miljödomstolen i samband med att tillståndsfrågan prövas.

  • Den specifika miljöbedömningen slutförs tidigare i processen

    Utredningen föreslår att mark- och miljödomstolen ska godkänna miljökonsekvensbeskrivningen och slutföra den specifika miljöbedömningen i ett särskilt beslut. Beslutet ska vara integrerat i tillståndsprövningen men fattas tidigt i processen och senast innan förberedelsen avslutas. Vidare förslås att ett sådant beslut inte får överklagas. Om nya uppgifter framkommer eller ansökan justeras efter beslutet, kan domstolen fatta ett nytt beslut.

  • Prövningen enligt KTL effektiviseras och förtydligas

    Strålsäkerhetsmyndighetens prövning och granskning ska avse frågor om säkerhet och strålskydd. Föreslaget innebär bland annat att Strålsäkerhetsmyndigheten beslutar om tillstånd enligt KTL.

  • Nya moment införs i KTL

    Utredningen föreslår vidare att det införs nya moment i KTL. Om sökanden vill kan dessa moment föregå den formella tillståndsprövningen. Syftet är att sökanden ska ha möjlighet till förberedande dialog och förhandsbesked för att lösa ut vissa frågor med Strålsäkerhetsmyndigheten före tillståndsprövningen.

  • Ett förändrat avgiftsuttag

    Utredningen föreslår att avgifterna ska anpassas till Strålsäkerhetsmyndighetens prövnings- och granskningsinsats, vilket innebär att avgifterna ska bli väsentligt lägre än i befintligt system. Bland annat föreslår utredningen ett differentierat avgiftsuttag beroende på reaktorns storlek. Syftet med förslagen är att avgifterna för prövningarna av nya reaktorer ska vara mer rättvisa och ändamålsenliga.

Remiss

Delbetänkandet kommer nu att ses över av regeringen och inom kort remitteras betänkandet till berörda myndigheter och organisationer.

Ikraftträdande

Utredningen föreslår att det nya prövningssystemet införs den 1 januari 2026 med undantag för vissa ändringar vad avser ny avgiftsmodell som föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Den tredje delen av utredningen vad gäller analys av kärnavfallsprogrammet ska redovisas den 29 augusti 2025 och den fjärde delen om beredskaps- och planeringszoner ska redovisas den 27 februari 2026.

Setterwalls bevakar med stort intresse utvecklingen av ny kärnkraft i Sverige. Vi erbjuder rådgivning om tillståndsprövningar för fossilfri eller förnybar energi, samt andra frågor relaterade till energimarknaden och hur lagändringar kan påverka er verksamhet. Välkommen att kontakta oss!

 

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.