artikel / 28 sep 2017

Regeringens budgetproposition för 2018

Responsive image

Den 20 september överlämnade regeringen sin budgetproposition för 2018 till riksdagen. Flera ändringar föreslås på skatteområdet, både för individer och företag. Nedan sammanfattar vi några av de viktigaste förslagen.

Lättnad i beskattning av personaloptioner i vissa fall
Förslaget som endast avser små och unga företag innebär att anställda kan teckna personaloptioner, utan att den anställde ska beskattas för förmånen eller att företaget ska betala arbetsgivaravgifter om vissa villkor är uppfyllda. Några av dessa villkor är att företagen får vara maximalt tio år gamla, ha maximalt 50 anställda och en omsättning som inte överstiger 80 mkr. Vidare får andelarna inte vara upptagna till handel på en reglerad marknad.

Nya skatteregler för företagssektorn
Den 20 juni 2017 remitterade Finansdepartementet promemorian Nya skatteregler för företagssektorn med flera förslag på företagsskatteområdet. De förslag som aviseras i budgetpropositionen motsvarar de remitterade förslagen. Promemorian, vars remisstid gick ut den 26 september, innehöll b.la. följande förslag:

  • Införandet av en generell ränteavdragsbegränsning. Regeringen förordar i nuläget en begränsning innebärande att avdrag för negativt räntenetto begränsas till 35 % av EBIT (”Earnings Before Interest and Tax”).
  • En bolagsskattesänkning från 22 % till 20 %.
  • Införande av ett avdragsförbud för ränta vid vissa gränsöverskridande situationer (s.k. hybrida missmatchningar).
  • Begränsning av rätten att nyttja underskott. I det förordade förslaget får underskott under en tvåårsperiod endast nyttjas till den del de uppgår till 50 % av överskottet.
  • Införandet av särskilda skatteregler avseende finansiell leasing.

 

Utvidgat växa-stöd till den först anställda – sänkta arbetsgivaravgifterför aktiebolag och handelsbolag
Regeringen föreslår att den befintliga lagstiftningen om nedsättning av arbetsgivaravgifter (”växa-stödet”) som idag omfattar enskilda näringsidkare även ska omfatta fler företagsformer. Förslaget innebär att aktiebolag och handelsbolag som är enmansföretag och som anställer sin första person endast ska betala ålderpensionsavgift om 10,21 % (ordinarie arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift uppgår till 31,42 %). För att beviljas nedsättning krävs minst tre månaders anställning och minst 20 timmars arbetstid per vecka. Stödet gäller för månadslöner upp till 25 000 kronor. Sänkta arbetsgivaravgifter medges dock inte om den anställde är delägare eller företagsledare i det anställande bolaget eller närstående till en sådan person.

Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ
Skattetillägg tas bl.a. ut av den som på något annat sätt än muntligen under förfarandet har lämnat en oriktig uppgift. Enligt nu gällande regler får skattetillägg dock inte tas ut om den uppgiftsskyldige på eget initiativ har rättat den oriktiga uppgiften. Regeringen anser att skattetillägg bör kunna tas ut vid rättelser efter det att Skatteverket har informerat om myndighetens generella kontrollaktioner och en viss tidsfrist har passerat. Avsikten är att en proposition ska lämnas i slutet av mars 2018 och att det kommande förslaget ska träda ikraft den 1 augusti 2018.

Beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt arbete i Sverige
Regeringen bedömer att bestämmelser om beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt arbete i Sverige bör införas. Skatteverket har i en promemoria den 21 juni 2017 föreslagit att utländska företag som saknar fast driftställe i Sverige och som bedriver viss verksamhet här bör omfattas av bestämmelserna om skatteavdrag, registreringsskyldighet, F-skatt och uppgiftsskyldighet på samma sätt som svenska företag som bedriver motsvarande verksamhet. Avsikten är att en proposition ska lämnas under 2018 och att de kommande förslagen ska träda ikraft den 1 januari 2019.

Höjd särskild inkomstskatt förutomlands bosatta (SINK)
Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta föreslås höjas med fem procentenheter från 20 till 25 % av skattepliktiga inkomster.

Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring
Schablonintäkten för investeringssparkonto respektive skatteunderlaget för kapitalförsäkring föreslås beräknas till kapitalunderlaget multiplicerat med statslåneräntan ökad med en procentenhet (tidigare ökad med 0,75 procentenheter).

Skatt på flygresor
Regeringen föreslår att det införs en lag om skatt på flygresor. Den nya skatten ska utgå med 60, 250 respektive 400 kronor per passagerare. Vilken skatt som utgår är beroende av flygresans längd.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.