artikel | 06 sep 2024

Uthyrningslagen

Responsive image

Som en del av ”nya LAS” fick Uthyrningslagen en ny regel. Den nya regeln kräver att kundföretag erbjuder tillsvidareanställning till inhyrda bemanningsanställda som har varit placerade på en och samma driftsenhet hos kundföretaget i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod. Alternativt kan kundföretaget ersätta arbetstagaren med två månadslöner. Regeln, som gäller från 1 oktober 2022, tillämpas snart för första gången.

Som en del av ”nya LAS” fick Lag (2012:854) om uthyrning av arbetstagare (även känd som ”Uthyrningslagen”) en ny regel.

Uthyrningslagen omfattar arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning. Den nya regeln i Uthyrningslagen innebär en skyldighet för kundföretag att erbjuda en tillsvidareanställning till inhyrda arbetstagare som har varit placerade på en och samma driftsenhet hos kundföretaget i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod. Som ett alternativ kan kundföretaget välja att ersätta arbetstagaren med två månadslöner (tre månadslöner enligt vissa kollektivavtal). Det är endast tid i bemanningsuppdrag från den 1 oktober 2022 som räknas. Det innebär att för de uppdrag som har pågått sedan oktober 2022 kommer den nya regeln i Uthyrningslagen snart att börja tillämpas för första gången.

Trots att Uthyrningslagen har varit tillämplig i över ett decennium ser vi att en av de stora frågorna inför att den nya regeln ska börja tillämpas är i vilka situationer lagen är tillämplig. Definitionen av vad som är ett bemanningsföretag i Uthyrningslagen är bred och omfattar fler företag än de ”klassiska bemanningsföretagen”. De förutsättningar som ska vara uppfyllda för att ett bolag ska anses vara ett bemanningsföretag är:

(i) att bolaget har anställda i syfte att hyra ut dessa, och
(ii) att arbetet ska utföras under kundföretagets kontroll och ledning.

Förutsättningarna behöver bedömas från fall till fall, och det kan vara så att en del av ett företags verksamhet klassificeras som bemanningsverksamhet, medan andra delar inte gör det. Vad ett bolag kallar sig är av underordnad betydelse, vilket innebär att även exempelvis konsultbolag kan klassas som bemanningsföretag och omfattas av Uthyrningslagen. Det avgörande är helt enkelt om förutsättningarna är uppfyllda.

Ansvaret för att följa den nya regeln vilar enbart på kundföretaget (dvs. bolaget under vars kontroll och ledning anställda hos bemanningsföretag arbetar). Om kundföretaget inte uppfyller sina skyldigheter kan det bli skyldigt att betala både allmänt och ekonomiskt skadestånd.

Setterwalls kommentar:

Den nya regeln i Uthyrningslagen medför en omställning som det är viktigt för både bemanningsföretag och kundföretag att förbereda sig för. Som ett första steg rekommenderar vi att ni utvärderar om er verksamhet berörs av Uthyrningslagen och att ni gör en översyn av er uthyrda respektive inhyrda personal. Detta inkluderar att granska hur länge de har varit uthyrda eller inhyrda till samma driftsenhet, samt att se över avtalsvillkoren med mera.

Det är också viktigt att komma ihåg att Uthyrningslagen ställer ytterligare krav på både bemanningsföretag och kundföretag. Det är exempelvis förbjudet för bemanningsföretag att genom avtalsvillkor eller på annat sätt hindra arbetstagare från att ta anställning hos ett kundföretag. Om ni kommer fram till att Uthyrningslagen är tillämplig på era uthyrningar/inhyrningar behöver ni ha detta i åtanke.

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.