event / 28 apr 2023

Webbinarium: Nu införs Klimattullar på import till EU – Uppdatering kring CBAM

Responsive image

I mitten av december nådde man inom EU en överenskommelse kring införandet av Klimattullar eller mer formellt ”Carbon Border Adjustment Mechanism” (CBAM) som nu gradvis kommer att börja införas. Förslaget innebär i praktiken att företag som importerar varor till EU ska betala lika mycket för varornas koldioxidutsläpp som om de hade varit producerade inom unionen.

Inledningsvis ska ett antal produkter (cement, gödningsmedel, elproduktion, järn och stål samt aluminium) omfattas av tullarna men på sikt kan fler varor bli aktuella. Från och med oktober 2023 införs redovisningskrav för företag som berörs. EU-importörer av dessa produkter ska rent praktiskt köpa koldioxidcertifikat som motsvarar de utsläppsrätter som krävts om produktionen skett inom EU.

Under detta webbinarium ger vi en bakgrund till varför EU inför tullarna och en överblick kring hur systemet är tänkt att fungera. Vi belyser bland annat:

  • Vad händer under övergångsfasen från oktober 2023 – 2026? Visst rapporteringskrav införs för de varor som inledningsvis ska omfattas. Hur kommer redovisningen fungera i Sverige?
  • Hur är systemet rent praktiskt tänkt att fungera från 2026?
  • Hur är CBAM kopplat till EU:s utsläppshandel?
  • Vilka importer kommer att omfattas samt vilka krav kommer att ställas på EU importörer?

Webbinariet sänds i samarbete med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och föreläsare är Setterwalls Omar Khalil, expert på frågor rörande moms, tull- och punktskatt.

Läs mer och anmäl dig via länken härunder. Varmt välkommen!

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt, Energi & råvaror

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.