event / 27 okt 2021

Webbinarium: UTP-direktivet i Sverige – ny lag om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan

Responsive image

Den 1 november 2021 träder en ny lag i kraft som införlivar EU-direktivet om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan (UTP-direktivet) i svensk rätt. Lagen träder i kraft utan övergångsbestämmelser och omfattar även redan ingångna avtal.

Lagen är en i väsentliga delar tvingande skyddslagstiftning som tar sikte på de villkor som köpare tillämpar gentemot sina leverantörer, och innefattar bland annat bestämmelser om betalningstider, avbeställningstider, förbud mot ensidiga ändringar av avtalsvillkor m.m. I såväl Sverige som i flera andra länder har man valt att gå längre än direktivets krav, både i förhållande till vilka aktörer som omfattas av regelverket och innebörden av de materiella handelsmetoderna.

Köpare som bryter mot lagen genom att tillämpa otillbörliga handelsmetoder kan tvingas betala sanktionsavgifter om upp till en procent av årsomsättningen.

Vi på Setterwalls är därför glada att kunna bjuda in till ett webbinarium där vi under en timme ger en överblick över regelverket, med fokus på de praktiska konsekvenserna för aktörerna på marknaden. Webbinariet passar dig som önskar att få en kort genomgång avseende regelverket och dess konsekvenser för er verksamhet. Under webbinariet kommer bl.a följande områden att behandlas:

  • Förutsättningar för regelverkets tillämplighet
  • Förbjudna handelsmetoder enligt regelverket
  • Tillsyn över regelverket
  • Konsekvenser vid gränsöverskridande transaktioner

Datum: 27 oktober
Tid: 9.30-10.30

Webbinariet är kostnadsfritt och du anmäler dig via länken nedan. Har du frågor är du varmt välkommen att ställa dem i chatten under webbinariets gång, alternativt maila in frågorna på förhand till föreläsarna (se nedan).

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.