Artikel | 12 Jan 2024
Förslag till lagändring för gruvverksamheter – ändrad ordning 2024 för prövning av natura 2000-tillstånd
Under 2024 kan vissa lagändringar avseende tillståndsprövning av gruvverksamheter komma att ske. I mars 2023 överlämnade bokstavsutredaren Inge Karlström en departementspromemoria till regeringen, som innehåller förslag till lagändringar avseende prövningen av gruvverksamheter. I utredningen föreslås att prövningen av Natura 2000-tillstånd ska flyttas från att ske i samband med ansökan om bearbetningskoncession enligt minerallagen, till att i stället ske i samband med prövningen av tillstånd enligt miljöbalken. De aktuella ändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2024.
Förslaget till lagändringar framläggs bland annat mot bakgrund av att den nuvarande regleringen kritiseras på ett antal punkter. I korthet innebär den nuvarande lagstiftningen att Natura 2000-tillstånd, när sådant krävs, måste föreligga innan ett beslut om bearbetningskoncession kan meddelas. Prövning av gruvverksamheter är på övergripande nivå strukturerat som en prövning i ett flertal steg och utifrån olika lagstiftningar, där detaljnivån av den planerade verksamheten i generella drag ska spegla det aktuella steget i prövningsprocessen. Beslut om bearbetningskoncession enligt minerallagen respektive tillstånd enligt miljöbalken utgör två viktiga steg i denna process.
Något förenklat ska vid prövningen av ansökan om bearbetningskoncession bedömas om det är lämpligt att använda det aktuella området till gruvverksamhet. Därefter ska i nästa steg gruvverksamhetens utformning, drift och miljökonsekvenser mer i detalj prövas, vilket sker inom ramen för prövning av tillstånd enligt miljöbalken. Nuvarande reglering har kritiserats för att – i strid med nämnda prövningssystematik – innebära att prövning av Natura 2000-tillstånd, som avser frågor om påverkan på skyddade områden, idag aktualiseras i ett olämpligt tidigt skede av processen. Det har därför framförts att det vore mer ändamålsenligt att Natura 2000-tillstånd i stället prövas i samband med tillståndsprövningen enligt miljöbalken. Generellt sett är verksamheten i det stadiet mer i detalj planerad och mer omfattande utredningar om verksamhetens förväntade miljökonsekvenser finns framtagna. Att Natura 2000-tillstånd måste erhållas i ett så tidigt stadium i prövningsprocessen som dagens prövningsordning kräver har bidragit till att orsaka omotiverat oförutsägbara, kostsamma och långa tillståndsprocesser samt försvårat möjligheterna till kapitalanskaffning för gruvetableringar.
För det fall att föreslagna lagändringar antas i oförändrad utformning kommer dessa huvudsakligen innebära följande:
- Prövningen av Natura 2000-tillstånd flyttas från prövningen av bearbetningskoncession till prövningen av tillstånd enligt miljöbalken, innebärande att Natura 2000-tillstånd, när sådant krävs, inte längre blir en förutsättning för att meddela bearbetningskoncession.
- Vissa mindre följdändringar avseende prövningen av ärenden om villkorsändring eller förlängning av koncessionstid enligt minerallagen så att Natura 2000-tillstånd inte heller i dessa ärenden ska vara en förutsättning för ändring eller förlängning.
- Ändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2024 och utan övergångsbestämmelser, vilket innebär att lagändringen även kommer gälla redan pågående processer.
Enligt utredaren kommer föreslagna lagändringar innebära en effektivare prövning av gruvverksamheter. Ledtider i de olika prövningsstegen av en gruvverksamhet kan minskas, samtidigt som en fullständig prövning av Natura 2000-tillstånd kan göras på ett mer ändamålsenligt sätt i samband med prövningen av tillstånd enligt miljöbalken – i linje med EU-rättens krav på en fullständig, exakt och slutlig prövning av verksamhetens miljöpåverkan. Detta förväntas i sin tur skapa mer förutsägbara processer och förbättra möjligheterna till kapitalanskaffning för investeringar.
De föreslagna lagändringarna har varit ute på remiss och ligger för närvarande hos Regeringskansliet för vidare beredning. Setterwalls bevakar den pågående lagstiftningsprocessen inklusive eventuella revideringar av den föreslagna tidplanen för ikraftträdande med intresse.
Kontakta oss gärna för rådgivning kring tillståndsrelaterade frågor inom gruv- och utvinningsindustrin eller om ni har funderingar kring det aktuella lagändringsförslaget.