artikel / 09 apr 2020

Konkurrensrättslig vägledning från kommissionen om samarbete mellan konkurrenter under COVID-19 utbrottet

Responsive image

Vägledningen från kommissionen tar sikte på möjliga samarbetsformer mellan företag i hälsosektorn i syfte att säkerställa tillgång och distribution av viktiga produkter och tjänster under COVID-19 utbrottet. Framförallt tar vägledningen sikte på läkemedel och medicinsk utrustning som används för att testa och behandla COVID-19 patienter och som är nödvändiga för att begränsa och övervinna utbrottet. Kommissionen ger därför vägledning om hur sådana samarbeten som syftar till att trygga tillgången på nödvändiga produkter och tjänster kommer att bedömas konkurrensrättsligt. Det finns också möjlighet att vända sig till kommissionen för vägledning i enskilda fall. Även Konkurrensverket har publicerat liknande riktlinjer.

Kommissionen har samtidigt publicerat en vägledning för att optimera tillgången på läkemedel och undvika bristsituationer under COVID-19 utbrottet.

Kommissionens kriterier för den konkurrensrättsliga bedömningen av samarbeten inom hälsosektorn under COVID-19 utbrottet
Konkurrensreglerna gäller som vanligt även i den nuvarande situationen. Kommissionen har dock förståelse för att samarbete mellan företag kan bidra till att på ett effektivare sätt hantera och begränsa bristen på nödvändiga produkter och tjänster.

Vid bedömningen av om samarbeten är konkurrensrättsligt problematiska kommer kommissionen att ta särskild hänsyn till om samarbetet skett på uppmaning av eller koordinerats av myndigheter. Om en myndighet direkt uppmanar företag att tillfälligt samarbeta med anledning av den ansträngda situationen på grund av COVID-19 utbrottet är sådana samarbeten tillåtna i den rådande situationen. 

När det gäller samarbeten inom hälsosektorn ser kommissionen inte några konkurrensrättsliga problem för samarbeten, så länge det finns tillräckliga säkerhetsåtgärder (som att säkerställa att information om enskilda företag inte sprids till konkurrenterna), som innebär att branschföreningar eller oberoende aktörer anförtros att t.ex.:

a) Koordinera transporter av insatsvaror;

b) Bidra till att identifiera de nödvändiga läkemedel som det enligt prognoser riskerar att bli brist på;

c) Aggregerad produktion och kapacitetsinformation, utan att de enskilda företagen utbyter individuell information;

d) Arbete med modeller för att förutse efterfrågan i ett enskilt medlemsland och identifiera brister i utbudet;

e) Dela aggregerad information om brister i utbudet och be de enskilda deltagarna i samarbetet, och utan att den informationen delas med konkurrenterna, att ange om de har möjlighet att täcka bristen för att möta efterfrågan (antingen genom befintliga lager eller genom att öka produktionen).

Kommissionen ser också att det inom hälsosektorn kan finnas behov av mera långtgående samarbeten som normalt hade ansetts konkurrensrättsligt problematiska. Företagen kan bl.a. behöva koordinera produktionen av läkemedel för att säkerställa att inte alla företag fokuserar på produktion av samma läkemedel medan tillverkningen av andra läkemedel begränsas så att det uppstår brist.

Sådana åtgärder för att anpassa produktion, lager och potentiellt även distribution kan kräva utbyte av kommersiellt känslig information och en viss koordinering om vilka anläggningar som tillverkar vilka läkemedel för att förhindra att alla företag fokuserar på samma läkemedel. Sådana åtgärder kommer kommissionen inte prioritera att utreda om de är nödvändiga, temporära och inte går längre än nödvändigt för att undvika bristsituationer under COVID-19 utbrottet.

När sådana typer av samarbete förekommer bör det dokumenteras vilken information som utbyts och vilka överenskommelser som träffas så att den informationen kan lämnas till kommissionen på begäran.

Kommissionens vägledning enligt ovan finns här.

Konkurrensverkets samlade information med anledning av COVID-19 finns här.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

COVID-19 | Coronaviruset, EU- & konkurrensrätt, Life Sciences

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.