artikel | 20 aug 2024

Utredning avseende beskattning av carried interest

Responsive image

Regeringen har den 6 augusti 2024 tillsatt en utredning avseende beskattningen av carried interest. Utredningen följer på uppmärksamhet i media avseende den svårförutsebara beskattningssituationen för riskkapitalister i Sverige, och uppdraget är att utforma bestämmelser som ger en mer förutsägbar beskattning av inkomsterna.

Bakgrunden till utredningen är att det i Sverige inte finns några särskilda beskattningsregler avseende carried interest, eller särskild vinstandel som det även kallas, utan beskattningen följer generella regler som inte har varit välanpassade för de komplicerade strukturer som ofta används av riskkapitalfonder. Detta har lett till en stor osäkerhet och ett stort antal skatteprocesser under mer än 15 år, vilket har varit kostnads- samt tidskrävande för såväl Skatteverket och domstolar som skattskyldiga. Regeringen konstaterar också att osäkerheten riskerar att påverka den svenska riskkapitalmarknadens konkurrenskraft och tillgången till kapital samt kompetens för svenska företag.

Utredaren ska analysera hur beskattningen av inkomster som härrör från särskild vinstandel kan bli mer förutsägbar för enskilda personer som är verksamma inom riskkapitalbranschen och föreslå bestämmelser som möjliggör att en beskattning motsvarande den som gäller för inkomster från kvalificerade andelar i fåmansföretag uppnås. Utredningen ska redovisas senast den 20 januari 2025.

Setterwalls kommentar

Det är välkommet och angeläget att regeringen agerar för att skapa förutsägbara spelregler för riskkapitalbranschen i Sverige. Utifrån den korta utredningstiden och det tydliga direktivet att beskattningen ska motsvara beskattningen av kvalificerade andelar i fåmansföretag tror vi att utredningen till stora delar kommer att baseras på det tidigare lagförslag som togs fram 2012, men som aldrig implementerades. Även då föreslogs beskattning motsvarande den som gäller för fåmansföretag, och inga socialavgifter skulle utgå på utdelningar och kapitalvinster som beskattades som inkomst av tjänst enligt de då tilltänkta reglerna. Risken för socialavgiftsskyldighet har varit en central fråga för flertalet riskkapitalbolag med svensk verksamhet, så en motsvarande lösning skulle antagligen välkomnas varmt av branschen.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.