artikel / 10 sep 2020

Update: Ny kod mot korruption i näringslivet

Responsive image

Näringslivskoden har funnits och förvaltats av Institutet Mot Mutor sedan 2012. Koden kompletterar mutbrottslagstiftningen och ger ökad vägledning för näringslivet i frågor om hur gåvor, representation, samt andra förmåner och kontakter med offentlig sektor bör hanteras ur ett korruptionsperspektiv.

Koden har nyligen reviderats och den nya koden lanserades den 14 augusti i år. Vi redogör här kortfattat för de viktigaste förändringarna i den nya koden:

  • Konkretiserad vägledning med tydliga exempel på vad som kan anses tillåtet och otillåtet ur ett korruptionsperspektiv. I den nya koden har det exempelvis förtydligats vad som gäller under och i anslutning till offentlig upphandling. 
  • Ökat fokus på förebyggande åtgärder mot korruption och krav på ökat engagemang och proaktivitet mot korruption på ledningsnivå. 
  • Krav på system för kontroll av mellanhänder, i såväl en nationell som internationell kontext. 
  • Krav på rutiner för att hantera korruptionsrisker förknippade med andra tredje parter än mellanhänder. 
  • Krav på visselblåsningssystem och rutiner för uppföljning av rapporter som kommer in i dessa.

Revideringen av koden är ett välkommet tillskott i näringslivets arbete mot korruption. Vi kan konstatera att den nya koden innebär att företag, för att agera förenligt med koden, behöver införa en rad olika rutiner och vidta preventiva åtgärder, samt arbeta aktivt mot korruption i sin verksamhet.

Vi på Setterwalls bistår regelbundet våra klienter i deras compliance-arbete. Vi hjälper bland annat till med att inrätta och bevaka visselblåsningssystem, ta fram och bistå med implementering av policys, samt genomföra utbildningar m.m. Välkomna att höra av er om ni har frågor om eller kopplade till ert compliance-arbete!

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.