event / 15 maj 2023

EU:s utsläppshandelssystem förändras – vad kan vi förvänta oss framåt?

Responsive image

— Obs, nytt datum! —

Innan jul nådde EU en överenskommelse kring hur EU:s system för utsläppshandel ska förändras. Överenskommelsen innebär att fler branscher ska in i systemet. Det innebär också att nuvarande system där flera branscher har gratis utsläppsrättigheterna fasas ut. Rent praktiskt kommer fler företag inom kort att behöva köpa utsläppscertifikat som täcker deras koldioxidutsläpp.

Systemet är en viktig del i EU:s klimatpaket ”Fit for 55” som syftar till att minska EU:s nettoutsläpp av växthusgaser med minst 55 % till 2030 och för att bli klimatneutrala till 2050. Totalt kommer 75 % av utsläppen inom Europa att omfattas av systemet.

Under detta webbinarium belyser vi:

  • Hur fungerar systemet rent praktiskt för utsläppshandel? Hur köper företag certifikat och hur fastställer man hur många certifikat man behöver? Hur fungerar prissättningen? Hur redovisar företag sina utsläpp?
  • Vilka förändringar sker kommande år i systemet?
  • Vilka nya branscher kommer att omfattas och hur ser tidshorisonten ut för när företag ska in i systemet?
  • Kopplingen mellan CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) även kallat koldioxidtullar som också ska införas och systemet med utsläppshandel?
  • Vilka praktiska förberedelser bör företag som kommer att omfattas göra?

Nya sektorer som ska in är bland annat sjö- och flygtransporter. Det skapas även ett nytt separat utsläppshandelssystem för bland annat uppvärmning av byggnader och vägtransportsektorn. För att stötta småföretag och privatpersoner som drabbas upprättas även en stödfond.

  • Webbinarium: 15 maj
  • Tid: 14.00-15.00

Föreläsare är Anders Linnerborg, Advokat och delägare på Setterwalls i Malmö. Webbinariet sänds i samarbete med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Läs mer och anmäl dig via länken nedan.

Varmt välkommen!

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.