uppdrag | 29 jun 2021

Setterwalls har biträtt Wallenius vid bildandet av ett 50/50 joint venture för vinddrivna fartyg med Alfa Laval – AlfaWall Oceanbird

Responsive image

Setterwalls har biträtt Wallenius vid bildandet av ett 50/50 joint venture för vinddrivna fartyg med Alfa Laval – AlfaWall Oceanbird – som kommer att leverera innovativa lösningar för vinddrivna lastfartyg och andra fartygstyper. Wallenius och Alfa Laval går samman i ett gemensamt bolag: AlfaWall Oceanbird AB. Detta joint venture är beroende av sedvanligt godkännande av tillsynsmyndigheter.

AlfaWall Oceanbird kommer att utveckla vinddriftsteknologi som fungerar på samtliga fartygstyper. Den första installationen kommer att göras på ett transatlantiskt lastfartyg för bilar med en kapacitet på 7000 fordon och med en genomsnittlig hastighet på 10 knop gör lösningen det möjligt att minska fartygets utsläpp med upp till 90 procent jämfört med dagens mest energieffektiva fartyg. Lösningen kommer därmed att kunna bidra till industrins övergång till utsläppsfri sjöfart. Tekniken utvecklas till att börja med för lastfartyg, men ambitionen är att utöka den till att även omfatta kryssningsfartyg och andra skeppstyper baserat på marknadens efterfrågan.

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.