artikel / 06 maj 2020

Tillfälligt slopad förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda

Responsive image

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade den 5 maj 2020 ytterligare åtgärder med anledning av coronaviruset. De två förslagen som presenterats innebär en tillfällig skattefrihet för vissa förmåner som anställda kan få från sin arbetsgivare.

Det ena förslaget innebär att anställda som har tillgång till fri parkering på sin arbetsplats inte behöver bli förmånsbeskattade för det. Skattefriheten ska gälla retroaktivt från 1 april och året ut, för alla yrkesgrupper och i hela landet. Syftet är att minska smittspridningen i samhället genom att underlätta för de som behöver ta sig till och från arbetet utan att öka trängseln i kollektivtrafiken.

Det andra förslaget är en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren, upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd. Förslaget ska gälla utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan finns, till exempel i form av julgåvor. Reglerna föreslås gälla från 1 juni och året ut. Bakgrunden till förslaget är att många företag och kommuner har uttryckt en vilja att hjälpa till för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av spridningen av coronaviruset. Genom de skattelättnader som nu föreslås kan de anställda få till exempel presentkort för att handla och därigenom stödja det lokala näringslivet.

Regeringen kommer att överlämna förslagen i en extra ändringsbudget.

Regeringens krispaket
Utöver detta har tidigare bl.a. följande stöd presenterats för företag:

  • Förlag om omställningsstöd (läs mer här)
  • Anstånd med skattebetalningar (läs mer här)
  • Statlig lånegaranti till små och medelstora företag (läs mer här)
  • Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter (läs mer här)
  • Tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher (läs mer här)
  • Utökad avsättning till periodiseringsfond (läs mer här)
  • Korttidspermittering för minskade lönekostnader
  • Utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader

Setterwalls följer och uppdaterar löpande informationen om det föreslagna omställningsstödet samt övriga åtgärder i regeringens krispaket med anledning av COVID-19. Välkommen att kontakta våra experter för vidare rådgivning till ditt företag eller frågor om ovanstående.
 

Innehållet är en allmän redogörelse samt utgör generell information och är inte juridisk rådgivning att lägga till grund för bedömning i ett enskilt ärende.

Kontakt:

Verksamhetsområde:

COVID-19 | Coronaviruset, Skatterätt

Vill du komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret samt vilket kontor du vill bli kontaktad av, så hör vi av oss inom kort.