fbpx Helena Nilsson | Setterwalls Advokatbyrå

Helena Nilsson

Delägare, Advokat / Malmö

Huvudsakligen verksam inom

Kompetensområde

Immaterialrätt, marknadsrätt & mediarätt / Tvistelösning

Bransch

Life Sciences

Språk

svenska engelska
Profil

Som advokat bistår jag bolag inom Life Sciences-området i en stor mängd olika frågor, ofta med regulatorisk anknytning.

Jag är specialiserad inom Life Sciences och arbetar således med juridiska frågor inom bland annat läkemedels-, medicinteknik-, kosmetika- och livsmedelsområdet. Jag är främst inriktad på regulatoriska frågor, såsom market access samt marknadsföring och distribution inom de nämnda områdena och i andra strikt reglerade branscher, men arbetar även med kommersiella tvister.

Mitt dagliga arbete innefattar bland annat olika typer av tillstånd, pris- och subventionsfrågor, substitution, dataskydd, samverkan mellan industrin och hälso- och sjukvårdspersonal, information och marknadsföring, samt olika typer av avtal på området, såsom forsknings-, utvecklings- och andra samarbetsavtal. Mitt arbete omfattar även kommersiella tvister i både domstol och skiljeförfarande.

Jag har under många år arbetat med läkemedels- och apotekslagstiftning vid Regeringskansliet och har varit djupt involverad i regeringens reformarbete på apoteksmarknaden, först som huvudsekreterare i den utredning som ledde till omregleringen av apoteksmarkanden och därefter som ämnessakkunnig vid Socialdepartementet. Jag är dessutom utbildad domare och assessor i Hovrätten över Skåne och Blekinge. Utöver detta är jag även talare på seminarier och konferenser i de aktuella branscherna och har skrivit en stor mängd artiklar inom Life Sciences.

Karriär
2011-,Setterwalls
2001-2010,Socialdepartementet, sakkunnig och utredningssekreterare
2000-2001,Hovrätten över Skåne och Blekinge, assessor
1999-2000,Malmö tingsrätt, fiskal
1998-1999,Hovrätten över Skåne och Blekinge, fiskal
1996-1998,Kalmar tingsrätt, notarie
1996,Lunds universitet, juristexamen
Meriter
Externa publikationer
September, 2013TLV:s förslag om medicintekniken kan ge dåligt läge för företagen - Nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden
Artiklar